Νέα αμμοθύελλα στο Ιράκ: Κλειστά αεροδρόμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Κλειστά αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες, αναστολές εξετάσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια: Τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, οι Ιρακινοί ξύπνησαν με έναν γνώριμο πορτοκαλί ουρανό που προκάλεσε μια νέα αμμοθύελλα, σε μια χώρα όπου αυτά τα κλιματικά φαινόμενα επιδεινώνονται.

Το τελευταίο επεισόδιο του είδους του είχε προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε μέρος του πληθυσμού, προκαλώντας έναν θάνατο και αναγκάζοντας περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να πάνε στα νοσοκομεία αναζητώντας θεραπεία.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι στέγες της πόλης, τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στους δρόμους, ακόμη και τα έπιπλα στα σπίτια καλύφθηκαν με ένα στρώμα πολύ λεπτής κίτρινης άμμου, σημείωσαν ανταποκριτές του AFP. Το πυκνό σύννεφο σκόνης εμποδίζει τους κατοίκους να δουν τα κτίρια που βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά.

Λόγω «ορατότητας 300 μέτρων», η διοίκηση του αεροδρομίου της Βαγδάτης ανακοίνωσε «το κλείσιμο του εναέριου χώρου και τη διακοπή της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο» για όλη την ημέρα.

Το αεροδρόμιο της Νατζάφ, μιας ιερής πόλης των Σιιτών στο νότο, και αυτό της Σουλεϊμανίγια, στο αυτόνομο Κουρδιστάν στο Βορρά, έκλεισαν επίσης για τουλάχιστον 24 ώρες.

Επτά από τις 18 επαρχίες της χώρας έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο των δημόσιων διοικήσεων, με εξαίρεση τα τμήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Όλα τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά και οι εξετάσεις θα αναβληθούν για την Τρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Αναβλήθηκαν και οι πανεπιστημιακές εξετάσεις.

Η καταιγίδα θα εκτονωθεί σταδιακά από το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Από τα μέσα Απριλίου, το Ιράκ έχει βιώσει τουλάχιστον οκτώ αμοθύελλες μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Η τελευταία στις 5 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώποι να συρρέουν στα νοσοκομεία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης