Eνα τεράστιο κιτρινόμαυρο πανό με τη φράση «Πούτιν, φύγε» και το πρόσωπό του καλυμμένο με ένα Χ ανάρτησαν αντίπαλοι του ρώσου πρωθυπουργού απέναντι από το Κρεμλίνο σε μία παράτολμη επίδειξη της άρνησής τους να τον δουν να επιστρέφει στην προεδρία. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Πούτιν αναγνωρίζει πως μπορεί να μην έχει αρκετή υποστήριξη για να αποσπάσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο στις κάλπες του Μαρτίου, ενώ μόνο ένας στους δύο Ρώσους θεωρεί ότι οι εκλογές θα είναι διαφανείς.
Το πανό, που αναρτήθηκε στην οροφή επταώροφου κτιρίου αντικριστά από το Κρεμλίνο, απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την αστυνομία και το περιστατικό ερευνάται, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών της Μόσχας.
Το πανό που είχε το λογότυπο του αντιπολιτευόμενου κινήματος Αλληλεγγύη, είναι μία από τις ελάχιστες ηχηρές εκδηλώσεις αμφισβήτησής του τόσο κοντά στο Κρεμλίνο από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στην προεδρία της Ρωσίας το 2000.
«Πιστεύουμε ότι 12 χρόνια κάτω από την κυριαρχία του Πούτιν είναι υπερ-αρκετά» δήλωσε ο Πάβελ Γελιζάροφ, ακτιβιστής της Αλληλεγγύης. Ο Ιλία Γιασίν, εκ των ηγετών του κινήματος, ανέφερε πως το πανό αναρτήθηκε απέναντι από το Κρεμλίνο γιατί «ο Πούτιν ήταν και παραμένει το αφεντικό του Κρεμλίνου».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξόργισε τη μεσαία τάξη των Ρώσων που αγωνιούν για αλλαγή όταν ανακοίνωσε επίσημα το Σεπτέμβριο την πρόθεσή του να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, σε μία εναλλαγή θέσεων με τον νυν πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως θα κερδίσει τελικά μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία παρά την πτώση στη δημοτικότητά του και τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Ρωσία από την έναρξη της προεδρίας του, οι οποίες θα συνεχιστούν το Σάββατο με μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μόσχας.
Απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθούν στις 4 Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ του Κομμουνστικού Κόμματος, ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι και ο αρχηγός του κόμματος Δίκαιη Ρωσία Σεργκέι Μιρόνοφ.