Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 31 οι νεκροί στις δυο επιθέσεις του Σαββάτου

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, 22 πολίτες και 3 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα από τον περιφερειάρχη του Σαχέλ.

«Η κοινότητα Μπανί, στην επαρχία Σενό (βόρεια) έγινε στόχος (...) επίθεσης που διέπραξαν ένοπλες ομάδες τρομοκρατών», εξήγησε ο περιφερειάρχης, ο αντισυνταγματάρχης Ρολντόλφ Σοργό, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων αυτής της σκαιής και βάρβαρης επίθεσης κάνει λόγο για 25 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων είκοσι δύο πολιτών και τριών αστυνομικών, για τραυματίες και για υλικές ζημιές», πρόσθεσε.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσαν προχθές Κυριακή κάτοικοι, έκανε λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Σοργό, βρίσκεται «σε εξέλιξη» επιχείρηση για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην κοινότητα. Ο αξιωματικός απαίτησε από τον πληθυσμό «περισσότερη συνεργασία ώστε να μπορέσουμε μαζί να βάλουμε τέλος στην τρομοκρατική λερναία ύδρα».

Την Κυριακή, κάτοικος ανέφερε πως ένοπλοι «έβαλαν στο στόχαστρο το αστυνομικό τμήμα, το δημαρχείο κι ένα σχολείο». Κατοικίες κι ένα ισλαμικό τέμενος «χτυπήθηκαν από τα πυρά των επιτιθέμενων πριν από την ανταπόδοση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας», πρόσθεσε.

Άλλος κάτοικος δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης «κινούνταν με μοτοσικλέτες» κι εξαπέλυσαν εφόδους «εναντίον αρκετών στόχων». Ο απολογισμός των θυμάτων «υπάρχει κίνδυνος να γίνει βαρύτερος, καθώς έχουμε αγνοούμενους και τραυματίες», συμπλήρωσε.

Αρκετοί από τους ένοπλους «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) «όταν ανταποδόθηκαν τα πυρά και στην καταδίωξη που ακολούθησε», δήλωσε από τη δική της πλευρά πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο.

Επίσης το Σάββατο, στην Ανατολική περιφέρεια, έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, σύμφωνα με δυο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

«Στοιχεία του στρατιωτικού αποσπάσματος της Ντιαπαγκά εκτελούσαν περιπολία» όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από νάρκη στον άξονα Ντιαπαγκά-Παρτιαγκά», διευκρίνισε η μια από τις πηγές.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία των τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα κι εξαπλώθηκαν πέραν των συνόρων του.

Επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν ξεριζώσει περίπου δύο εκατομμύρια άλλους. Οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν πάνω από το 40% της επικράτειας της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ —ο οποίος ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου 2022 νέος μεταβατικός πρόεδρος, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά— έχει πει πως κύριος στόχος του νέου στρατιωτικού καθεστώτος «δεν είναι άλλος παρά η ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ορδές των τρομοκρατών».Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης