Μπορέλ: Πρέπει να εκτονώσουμε τις εντάσεις στο Κόσοβο- «Έχει τραβήξει πολύ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει μέσω της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία, που πραγματοποιείται, να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση για εκτόνωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Χθες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η βία στο Κόσοβο πρέπει να καταδικασθεί και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να μιλάει με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δήλωσε επίσης πως κάλεσε στη Σλοβακία  τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι να διαδραματίσει το ρόλο του για να διευθετηθεί η κρίση και πρόσθεσε πως ελπίζει να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μολδαβία.

«Πρέπει να αποκλιμακώσουμε, (…) πρέπει να εκτονώσουμε τις εντάσεις», είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης. «Έχει τραβήξει πολύ και το μέγεθος της βίας του οποίου γίναμε μάρτυρες στις αρχές αυτής της εβδομάδας πρέπει να σταματήσει αμέσως. Διαφορετικά, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη», είπε.

Η κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών έρχεται τρεις μήνες αφότου κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

«Αν τα μέρη αποτύχουν να αποκλιμακώσουν, θα έχει συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», πρόσθεσε ο Μπορέλ, χωρίς να διευκρινίσει τι μπορεί να συνεπάγονται.

Η Σερβία είναι ανάγκη να σταματήσει τις δραστηριότητές της, που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Κοσόβου, για να τερματισθεί η βία στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

«Η πρόκληση έρχεται από τη Σερβία, μια χώρα που εξακολουθεί να χρειάζεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της», υποστήριξε η Οσμάνι μιλώντας στο Ρόιτερς στο περιθώριο της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής που διεξάγεται στη Μολδαβία.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου στο Κόσοβο και ότι θα κατανοήσουμε πως η απειλή έρχεται από την άρνηση της Σερβίας να παραδεχθεί την ύπαρξη του Κοσόβου ως κυρίαρχου κράτους».

Η Οσμάνι ισχυρίστηκε πως η Σερβία υποστηρίζει δραστήρια «παράνομες δομές» στο Κόσοβο για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα εκ των ένδον.

«Ο πρόεδρος Βούτσιτς είναι ανάγκη να σταματήσει να υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες, αν θέλει αληθινά την ειρήνη», δήλωσε η ίδια. «Δεν το έχει δείξει ακόμη αυτό».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης