Μπανγκλαντές: Πάνω από 12.000 άστεγοι Ροχίνγκια μετά από φωτιά σε καταυλισμό

Tεράστια πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή στους καταυλισμούς προσφύγων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, εκτοπίζοντας περίπου 12.000 ανθρώπους. Η πυρκαγιά κατέστρεψε έναν καταυλισμό στο Κοξ Μπαζάρ, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) επεσήμανε ότι περισσότερα από 2.000 καταλύματα και περισσότερες από 90 εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία και κέντρα εκπαίδευσης, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά της Κυριακής.

Η καταστροφή έρχεται εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών στον μεγάλο καταυλισμό Kutupalong, όπου ζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, οι περισσότεροι από τους οποίους έφθασαν στην περιοχή μετά το 2017.

Τότε οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση που ανάγκασε τουλάχιστον 730.000 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, όπου κατήγγειλαν δολοφονίες, μαζικούς βιασμούς και εμπρησμούς.

Στο Κοξ Μπαζάρ ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Οι αρχές του Μπανγκλαντές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, δήλωσε ο Μιζανούρ Ράχμαν επιθεωρητής αρμόδιος για τους πρόσφυγες. «Μόλις λάβουμε την έκθεση, θα είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για δολιοφθορά ή όχι», επεσήμανε.

Πυρκαγιές ξεσπούν συχνά στους υπερπλήρεις καταυλισμούς. Τεράστια φωτιά τον Μάρτιο του 2021 προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 προσφύγων και κατέστρεψε περισσότερα από 10.000 καταλύματα.

Ο 24χρονος πρόσφυγας Σαφιούρ Ράχμαν κάλεσε τις αρχές να προσφέρουν καλύτερα καταλύματα στους εκτοπισμένους. «Τα σπίτια μας πυρπολήθηκαν στη Μιανμάρ. Τώρα περνάμε τα ίδια και εδώ», κατήγγειλε.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να προσφέρει πιο ασφαλή καταλύματα στους πρόσφυγες.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει τους κινδύνους που υπάρχουν όταν κρατά μεγάλες κοινότητες σε μη ασφαλείς συνθήκες συνωστισμού και να λάβει μέτρα για να προσφέρει επαρκή και ασφαλή καταλύματα στην κοινότητα των Ροχίνγκια», δήλωσε η Γιασασμίν Καβιράτνε υπεύθυνη για την περιοχή της Νότιας Ασίας στη Διεθνή Αμνησία.

Η αυξανόμενη εγκληματικότητα, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και οι μικρές πιθανότητες επιστροφής στη Μιανμάρ ωθούν ολοένα και περισσότερους Ροχίνγκια να φεύγουν από το Μπανγκλαντές και να αναζητούν καλύτερες προοπτικές σε γειτονικές χώρες, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 348 Ροχίνγκια έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Μαλαισία και την Ινδονησία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης