Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν, εάν εισβάλει η Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη του επίσκεψη δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα. 

«Ναι. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο όταν ρωτήθηκε εάν ήταν διατεθειμένος να εμπλακεί στρατιωτικά για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν.

Μιλώντας μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι εάν η Κίνα κατακτήσει την Ταϊβάν με τη βία, «θα εκτοπίσει ολόκληρη την περιοχή και θα είναι μια άλλη ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία».

Η απάντηση του Μπάιντεν φαίνεται να έρχεται σε αντίφαση με την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον δεν καθιστά ξεκάθαρο εάν θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης από την Κίνα, σχολιάζουν οι Financial Times, και προσθέτουν:

Η διφορούμενη στάση έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιήσει την Ταϊπέι να μην κηρύξει ανεξαρτησία, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτούσε μια κινεζική επίθεση, ενώ αναγκάζει τον κινεζικό στρατό να επανεξετάσει τη δράση του κατά της Ταϊβάν.

Παρόλα αυτά, λίγο μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.

«Επανέλαβε την πολιτική μας για την Κίνα και τη δέσμευσή μας για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή μας βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης