"Μια Ρωσία χωρίς Πούτιν" ζητούν οι διαδηλωτές

Ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Μόσχας ζητώντας «μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» ( Πηγή: REUTERS)

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και αστυνομίας, ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Μόσχας επιχειρώντας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για εκλογική νοθεία και να ζητήσουν «μια Ρωσία χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, πολίτες συνελήφθησαν, ερρίφθησαν φωτοβολίδες, ενώ διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι και με υποστηρικτές του Πούτιν σε κεντρική πλατεία, με τους μεν να φωνάζουν «ντροπή» και συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος και τους δε, να χτυπούν τύμπανα και να φωνάζουν «Πούτιν, Ρωσία».

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν από τις Αρχές στη Μόσχα με τη δικαιολογία της μη εγκεκριμένης διαδήλωσης και άλλοι 200 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Μπόρις Νεμτσόφ, σημαντικός παράγοντας της αντιπολίτευσης.

Δύο αντιπολιτευόμενοι μπλόγκερ που συνελήφθησαν τη Δευτέρα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 ημερών.

Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν αναπτυχθεί από το πρωί της Τρίτης στη Μόσχα, με τη ρωσική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα κατασταλούν οι διαδηλώσεις «που δεν έχουν επίσημη έγκριση» και τη αστυνομία να συμπληρώνει ότι δεν θα ανεχθεί τις «προκλήσεις».

Στους δρόμους της Μόσχας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών και να ζητούν την «έξοδο» του Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε την Τρίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία που υπέστη στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας».

Εχοντας δει την πλειοψηφία της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα να συρρικνώνεται δραματικά, ο Πούτιν αντέδρασε την Τρίτη χαρακτηρίζοντας από τη μία «αναπόφευκτες τις απώλειες για κάθε κόμμα εξουσίας», ενώ υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% και η πλειοψηφία του είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα.

Κοινή διαπίστωση της κεντρικής διεθνούς αποστολής παρατηρητών στη Ρωσία είναι ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες και παραπλάνηση των ψηφοφόρων έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας χωρίς πολιτικό ανταγωνισμό και ισότητα.

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στη Ρωσία καταγγέλλουν νοθεία και οι τους επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την κριτική των ΗΠΑ.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης