Μιανμάρ: Το σώμα του ποιητή Κεν Τι επεστράφη στην οικογένεια μετά από 2 ημέρες βασανιστηρίων (Σύμφωνα με την οικογένεια έλειπαν κάποια όργανα)

Το σώμα του ποιητή και ακτιβιστή Κετ Τι, επεστράφη στην οικογένειά του, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη και τον βασανισμό του. Σύμφωνα με την οικογένεια, από το σώμα είχαν αφαιρεθεί όργανα.

Ένας εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε σε κλήσεις για να απαντήσει σε σχόλιο σχετικά με το θάνατο του Κετ Τι, ο οποίος είχε γράψει τον στίχο «Πυροβολούν στο κεφάλι, αλλά δεν γνωρίζουν ότι η επανάσταση είναι στην καρδιά». Η σελίδα του στο Facebook είπε ότι ήταν 45 ετών.

Η σύζυγός του είπε ότι και οι δύο συνελήφθησαν για ανακρίσεις το Σάββατο από ένοπλους στρατιώτες και αστυνομία στην κεντρική πόλη Shwebo, στην περιοχή Sagaing - ένα κέντρο αντίστασης στο πραξικόπημα στο οποίο εκδιώχθηκε η εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο Κετ Τι ήταν ο τρίτος ποιητής που πέθανε κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Πολιτιστικές προσωπικότητες και διασημότητες υπήρξαν εξέχοντες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης απέναντι στο πραξικόπημα με διαμαρτυρίες καθημερινά σε διάφορα μέρη της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας παρά τις δολοφονίες και χιλιάδες συλλήψεις.

Ο Κετ Τι ήταν μηχανικός πριν εγκαταλείψει τη δουλειά του το 2012 για να επικεντρωθεί στην ποίησή του και να υποστηρίξει τον εαυτό του κάνοντας και πουλώντας παγωτά και κέικ.

«Δεν θέλω να γίνω ήρωας, δεν θέλω να είμαι μάρτυρας, δεν θέλω να είμαι αδύναμος, δεν θέλω να είμαι ανόητος», έγραψε δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα. «Δεν θέλω να υποστηρίξω την αδικία. Αν έχω μόνο ένα λεπτό για να ζήσω, θέλω η συνείδησή μου να είναι καθαρή για εκείνο το λεπτό.»

Περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι κρατούνται, συχνά σε μυστικές τοποθεσίες, σύμφωνα με την ΑΑΡΡ, η οποία καταγγέλλει τη βία εναντίον γυναικών, εξωδικαστικές εκτελέσεις και βασανιστήρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Μιανμάρ θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2021, αφού το 2019 αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 7%.

Το οικονομικό και πολιτικό χάος δεν φαίνεται να επηρεάζει τους στρατηγούς οι οποίοι αψηφούν και τις διεθνείς καταδίκες του πραξικοπήματος αλλά και τις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ και ΕΕ.

Περισσότερες από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει διεθνές εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Μιανμάρ, όμως η Κίνα και η Ρωσία, παραδοσιακοί σύμμαχοι του βιρμανικού στρατού, αντιτίθενται σθεναρά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης