Μην πας ποτέ στο Νταγκεστάν για... τουρισμό!

Η άγνωστη αυτή χώρα των 2.5 εκατ. κατοίκων, ξεπέρασε πλέον και την Τσετσενία και είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στην Ευρώπη.

Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και ανταρτών, τα βασανιστήρια και οι εξαφανίσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Δύο ένοπλοι με στολές παραλλαγής και τυφέκια Καλάσνικοφ μπαίνουν σε ένα κατάστημα και λένε στον κόσμο να φύγει. Ο τρομοκρατημένος καταστηματάρχης απομακρύνεται μαζί με τους πελάτες, ενώ ο ένας από τους ενόπλους αφήνει μία ωρολογιακή βόμβα στο ταμείο. Δευτερόλεπτα μετά, το κατάστημα φλέγεται.

Επιθέσεις τέτοιου τύπου αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στη Μαχατσκαλά, την πρωτεύουσα της χώρας, με ισλαμιστές αντάρτες να στοχεύουν μαγαζιά τα οποία πωλούν αλκοολούχα ποτά. Συχνά, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν κάποιου είδους προειδοποίηση: ένα μήνυμα sms ή ένα ριγμένο στο αυτοκίνητο ή στο γραμματοκιβώτιο USB stick. Εάν ο καταστηματάρχης επιλέξει να το αγνοήσει, τότε μπορεί να λάβει χώρα κάποια επίθεση με βόμβα ή καλάσνικοφ- εκτός εάν υπάρξει κάποια συμφωνία για «προστασία».

«Στους μαχητές αυτούς αρέσει τόσο πολύ να παρουσιάζονται ως ευλαβείς/ 'πιστοί' στους σκοπούς τους» αναφέρει ένας αντισυνταγματάρχης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «πολλοί είναι απλά κυνικοί εγκληματίες που απλά 'πουλάνε προστασία'».

Στο κέντρο της Μαχατσκαλά υπάρχουν οπλισμένοι αστυνομικοί σε κάθε σημείο: ο αντισυνταγματάρχης υποδεικνύει ένα σημείο όπου δύο βόμβες σκότωσαν έναν αστυνομικό και ένα νεαρό κορίτσι και τραυμάτισαν πάνω από 60 αστυνομικούς και περαστικούς.

 

 

Πηγή: 
bbc

Δείτε επίσης