Μετά το μακελειό, η Τουρκία ενισχύει την ασφάλεια στη μεθόριο με τη Συρία

Η Άγκυρα προτίθεται να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα ευαίσθητα σύνορα με τη Συρία, μετά τη δολοφονική επίθεση καμικάζι με την «σφραγίδα» της ISIS στο Σουρούτς. Η θωράκιση της μεθορίου θα είναι έργο πολύ δύσκολων ισορροπιών, καθώς οι νότιες περιοχές της Τουρκίας έχουν γίνει -και συνεχίζουν να γίνονται, όποτε αναζωπυρώνεται η ένταση- καταφύγιο χιλιάδων που φεύγουν από τη φωτιά του πολέμου.


H επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, με απολογισμός τουλάχιστον 30 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, έχει βυθίσει την χώρα στο πένθος αλλά και την αγανάκτηση: Ο στόχος ήταν ομάδα νεαρών ακτιβιστών που σκόπευαν να στείλουν αποστολή στο κοντινό Κομπάνι -μόλις δέκα χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη- για την ανοικοδόμησή του.

Η οργή, που φάνηκε και στην τεταμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη, έχει στραφεί και εναντίον της «αδράνειας» της Άγκυρας απέναντι στον κίνδυνο από την ISIS -η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι κάνει τα «στραβά μάτια» σε μαχητές από κάθε ομάδα που δρα στη Συρία, εξαιτίας της αντίθεσής της στον Άσαντ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι «η Τουρκία θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία». «Η Τουρκία έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει κάθε αναγκαίο μέτρο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» τόνισε.

Η Άγκυρα ανησυχεί, όπως σημειώνει το Reuters, πως οποιαδήποτε ένταση «συριακού χρώματος» στην τουρκική πλευρά της μεθορίου μπορεί να αναζωπυρώσει τις εντάσεις και στο κουρδικό (και στις δύο πλευρές της μεθορίου, η πλειονότητα του πληθυσμού είναι εθνοτικά Κούρδοι), παρά την προσέγγιση του τελευταίου καιρού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης