Μετάλλαξη Όμικρον: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τη Νότια Αφρική

Υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους της Όμικρον, αλλά πιο ήπια συμπτωματολογία, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τη Νότια Αφρική που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Στη χώρα καταγράφεται πλέον μικρότερος ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία με το στέλεχος της Όμικρον, και, σύμφωνα με πρώτα δείγματα, το νέο κύμα φτάνει στην κορύφωση του.

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής  Joe Phaahla ανακοίνωσε σε μία συνέντευξη τύπου ότι μόλις το 1,7% των νέων κρουσμάτων COVID-19 της δεύτερης εβδομάδας στο τέταρτο κύμα κατέληξε να νοσηλευτεί, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του τρίτου κύματος με το στέλεχος δέλτα το ποσοστό ήταν στο 19%.

Επίσης ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου είναι σημαντικά μικρότερος, ενώ κάποιοι νοσηλεύονται και με ηπιότερα συμπτώματα κυρίως γιατί είναι εφικτή η νοσηλεία τους για παρακολούθηση, λόγω παραγόντων κινδύνου.

Η ανάλυση των λυμάτων στην εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου έδειξε μία μείωση στα σωματίδια του ιού για δύο συνεχείς εβδομάδες στο νερό της πρωτεύουσας Pretoria.

Αυτά τα δεδομένα περαιτέρω υποστηρίζουν τα στοιχεία για υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους όμικρον, αλλά πιο ήπια συμπτωματολογία, ενώ ίσως δείχνουν και μία κάμψη του νέου κύματος στη Νότια Αφρική, από όπου και ξεκίνησε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης