Μαρίνα Οφσιάνικοβα: Έφοδος αστυνομικών στο σπίτι της δημοσιογράφου

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας πραγματοποίησαν έφοδο την Τετάρτη στο σπίτι της Μαρίνα Οβσιανίκοβα- της δημοσιογράφου του κρατικού δικτύου Channel One που κατήγγειλε τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής- ανέφερε το ανεξάρτητο ρωσικό πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της OVD-Info που βοηθά την Οβσιανίκοβα, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κλώτσησαν την πόρτα του σπιτιού της, χωρίς να περιμένουν την άφιξη του νόμιμου εκπροσώπου της. Ο Ντμίτρι Ζαχβάτοφ είπε ότι η δημοσιογράφος οδηγείται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενός ισχυρού ομοσπονδιακού οργάνου αντίστοιχο με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ.

Ο Ζαχβάτοφ είπε ότι οι ρωσικές αρχές είχαν κινήσει ποινική υπόθεση σχετικά με τις κατηγορίες για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, βάσει νέου νόμου που εγκρίθηκε από το Κρεμλίνο μετά τον πόλεμο. Η μέγιστη ποινή είναι 15 χρόνια φυλάκιση. Δεν είναι σαφές εάν η Οβσιανίκοβα αντιμετωπίζει αυτές τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, η Οβσιανίκοβα διέκοψε το κορυφαίο βραδινό δελτίο ειδήσεων κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ».

Της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια, αλλά δεν απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες. Οι δικηγόροι της ανέφεραν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω κατηγορίες αργότερα.

Έπειτα διέφυγε από τη Ρωσία και προσλήφθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία για προσωπικούς λόγους, και συνέχισε να επικρίνει τον πόλεμο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ρωσικά δικαστήρια της επέβαλαν δύο επιπλέον πρόστιμα για την απαξίωση του στρατού της χώρας στις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, κρατήθηκε για λίγο στα μέσα Ιουλίου. Τότε, ο δικηγόρος της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ποινικής έρευνας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης