Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη μετά την άφιξη της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης την Τρίτη καθώς ο διορισμένος από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός, Φάτι Μπασάγα, έφτασε στην πόλη- τρεις μήνες από τον διορισμό του ως επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης- για να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης από την αντίπαλη κυβέρνηση που αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία.

Συγκεκριμέναμ μάχες κέσπασαν προτού ξημερώσει ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες μετά την άφιξη της κυβέρνησης του Μπασάγα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνεχή, σφοδρά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται στην πόλη γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας).

Το γραφείο του Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε ότι έφτασε μαζί με αρκετούς υπουργούς από το υπουργικό του συμβούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση του μαχόμενου πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα. 

Η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, έχει την έδρα της στην Τρίπολη και σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020. 

Ο Φάτι Μπασάγα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο από τη λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα  Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019. 

Όμως ο Ντμπάιμπα αρνήθηκε να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι εκλογές υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, οι συνεχείς διενέξεις ανάμεσα σε τοπικούς ηγέτες, ειδικά για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας, οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον των εκλογών αυτών, που η διεθνής κοινότητα έτρεφε μεγάλες ελπίδες ότι θα οδηγούσαν στη σταθεροποίηση της αχανούς χώρας της βόρειας Αφρικής. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ντμπάιμπα θεωρούν ότι η θητεία του έλαβε τέλος μετά τη ματαίωση των εκλογών.

Η αποτυχία διεξαγωγής εκλογών αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του χάους στη Λιβύη.

Άνοιξε επίσης ένα νέο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, με τις αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία μετά από κάποια βήματα προς την ενότητα τον περασμένο χρόνο.

Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από το χάος των συγκρούσεων για εξουσία και της εμφύλιας σύρραξης που κρατάει πλέον πάνω από μια δεκαετία, από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στα απόνερα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. 

Έκτοτε χωρίστηκε μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στην ανατολή και τη δύση, η καθεμία υποστηριζόμενη από διαφορετικές ομάδες και ξένες κυβερνήσεις .

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης