Λα Πάλμα: Σε καραντίνα 33.000 άνθρωποι λόγω της ποιότητας του αέρα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις

Περίπου 33.000 κάτοικοι αρκετών δήμων στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, στα Κανάρια, έλαβαν εντολή να περιοριστούν στα σπίτια τους λόγω των τοξικών αερίων που προέρχονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο εξερράγη σχεδόν τρεις φορές πριν από μήνες, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε «τον περιορισμό του πληθυσμού στους δήμους του Los Llanos de Aridane, του El Paso και του Tazacorte λόγω εξαιρετικά δυσμενούς ποιότητας του αέρα λόγω του διοξειδίου του θείου» που εκπέμπεται από το ηφαίστειο, είπε σε δήλωση.

Περίπου 33.000 άνθρωποι κατοικούν σε αυτούς τους τρεις δήμους, ή το 38% του συνολικού πληθυσμού του νησιού Λα Πάλμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

Η έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja, που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη εδώ και 50 χρόνια σε αυτό το μικρό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δεν προκάλεσε θύματα αλλά προκάλεσε τεράστιες ζημιές και την εκκένωση συνολικά περισσότερων από 7.000 ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους έχασαν τα πάντα κάτω από τα ποτάμια λάβας.

Είναι η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει γνωρίσει το νησί και η τρίτη σε έναν αιώνα, μετά από αυτές του ηφαιστείου Σαν Χουάν το 1949 και της Τενεγία (Teneguia) το 1971.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης