Κύπρος: Κινητοποιήσεις φέρνουν τα μέτρα για την οικονομία, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και κόμματα.

Αντιδράσεις και ίσως κινητοποιήσεις εκ μέρους των συνδικάτων προκαλούν τα μέτρα στην οικονομία, που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με τα κόμματα.

Μετά την Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) που ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, τώρα εναρμονίζονται και οι άλλες συντεχνίες στην ίδια γραμμή.

Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν σήμερα χωριστές συνδικαλιστικές συσκέψεις των ΣΕΚ, δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) και Παγκύπριας Οοσπονδίας Εργατών (ΠΕΟ), που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων ανησυχεί την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, που έσπευσε να επικαλεστεί την υπευθυνότητα και σοβαρότητα των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δραματικότητα της κατάστασης της οικονομίας και τη στενότητα χρόνου που επέβαλε τη λήψη μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε δύο διαβεβαιώσεις προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ξανά τη συνεισφορά των εργαζομένων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Πρόκειται για ένα μείζον αίτημα των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μάλιστα, ο Κ.Καζαμίας εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει με το «name and shame» όσων φοροδιαφεύγουν.

Βασική διαφωνία της ΣΕΚ είναι ότι τα μέτρα, δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου και πως ουσιαστικά αυτά θα πλήξουν σημαντικά τους εργαζόμενους. Ο γγ της οργάνωσης, Νίκος Μωϋσέως, τόνισε πως «αντί διαλόγου ο υπουργός επανήλθε με πακέτο μέτρων, τα οποία πλήττουν τους εργαζόμενους και ουσιαστικά μας είπε πάρτε το ή απορρίψτε το» .

Καυστικότατα ήταν τα σχόλια του ΓΓ της ΠΕΟ. Ο Πάμπης Κυρίτσης μίλησε για ολομέτωπη επίθεση κατά του συνδικαλιστικού κινήματος, για πολιτικές δυνάμεις που πιέζουν αφόρητα για μέτρα όσο το δυνατόν πιο οδυνηρά για τους μισθούς και πιο ανώδυνα για τον πλούτο και τα κέρδη. Ο ηγέτης της ΠΕΟ, πάντως, διαφύλαξε τον Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας ότι «ευτυχώς που ο τόπος διαθέτει έναν Πρόεδρο που προέρχεται από το λαϊκό κίνημα και προσπαθεί για λύσεις μέσα από τη διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Ανέδειξε, μάλιστα, σε πλεονέκτημα ότι στο πηδάλιο του κράτους βρίσκεται ο κ. Χριστόφιας».

Για σκληρή και ισοπεδωτική θύελλα σε βάρος των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων ομάδων κάνει λόγο η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ). Προειδοποιεί με «εκκωφαντική» αντίδραση της εργατικής τάξης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι συμφωνήθηκαν με τα κόμματα, είναι τα εξής:

- Συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με το πάγωμα των μισθών(προσαυξήσεις, ΑΤΑ) για δύο χρόνια. Αποφασίστηκε η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους για δύο χρόνια.

Η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας. Θα συνεισφέρουν επίσης οι αυτοεργοδοτούμενοι που έχουν το ίδιο εισόδημα. Όλες οι εισφορές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπίπτουν του φόρου εισοδήματος. Παράλληλα τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,500.

-Αύξηση του συντελεστή του φόρου της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%.

- Αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

- Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%, με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ, με στόχο της κατάληξη εντός έξι μηνών.

- Στην εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ και πλέον μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών.

- Στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων όπως π.χ. φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους, και απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο ΤΚΑ.

- Επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στη δημόσια υπηρεσία με στόχο την φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ ή διαφοροποίηση άλλων.

- Λήψη μέτρων για στήριξη της ανάπτυξης όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. Επίσης στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται: παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και μηχανογράφηση, επιταχυνόμενη απόσβεση κεφαλαίου σε επενδύσεις τομέων προτεραιότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα, επίσπευση υλοποίησης έργων του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης