Κόστα Ρίκα: Άνοιξε ο δρόμος για την παραγωγή και κατανάλωση θεραπευτικής κάνναβης

Tη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, της παραγωγής, της βιομηχανικής επεξεργασίας και της εμπορικής διάθεσης κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς, ενέκριναν χθες oι βουλευτές της Κόστα Ρίκα, μετά από τρία χρόνια συζητήσεων στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την βουλευτή που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία, Σόιλα Βόλιο, η απόφαση αυτή θα φέρει «οικονομική ανάπτυξη», θα δημιουργήσει «ευκαιρίες για η χώρα», καθώς και «επενδύσεις και θέσεις εργασίας». 

«Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι ασθενείς θα μπορούν να αγοράζουν ένα φάρμακο καλής ποιότητας σε λογική τιμή, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Ισαάκ Αμαδόρ, πατέρα παιδιού με εγκεφαλική παράλυση που χρησιμοποιεί χασισέλαιο για να το ανακουφίζει από την επιληψία, περίπου 3.500 άνθρωποι στη χώρα της κεντρικής Αμερικής χρησιμοποιούν προϊόντα αυτού του τύπου για θεραπευτικούς λόγους.

Ο ίδιος τονίζει ότι έως σήμερα,  πολλές οικογένειες ασθενών ήταν αναγκασμένες να προμηθεύονται τέτοια προϊόντα παράνομα, να τα αγοράζουν από το εξωτερικό, ή παράγουν κατ’ οίκον. 

Μελέτη της κοσταρικανής δημόσιας υπηρεσίας προώθησης του διεθνούς εμπορίου (PROCOMER) ανέφερε ότι έως το 2025, η παγκόσμια αγορά χασίς και θεραπευτικής κάνναβης θα έχει τζίρο περίπου 35 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Το μόνο που απομένει πλέον, είναι ο πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο να υπογράψει το κείμενο που ψηφίστηκε χθες για να αποκτήσει ισχύ νόμου κράτους.

Ωστόσο, παρόλο που είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο στο παρελθόν, διαθέτει δικαίωμα βέτο, ενώ για την παραγωγή φυτών και προϊόντων κάνναβης θα απαιτείται άδεια των αρχών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης