Κόντρα Ιμάμογλου - Ερντογάν για τις ουρές στο ψωμί

Η μάχη του «Halk Ekmek» (ψωμί του λαού) έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες στη γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις του φθηνού ψωμιού το οποίο παράγει ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στα κιόσκια.

Ομως, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται πως προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες του δήμου για την αύξηση του δικτύου διανομής του συγκεκριμένου ψωμιού, καθώς φοβάται την ενίσχυση της πολιτικής εικόνας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Η τιμή του ψωμιού στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 20%. Το ψωμί των 200 γραμμαρίων πωλείται έναντι 1,5 τουρκικής λίρας (0,17 λεπτά του ευρώ), αντί 1,25 τουρκικής λίρας το 2020, και το ψωμί των 240 γραμμαρίων πωλείται έναντι 1,8 τουρκικής λίρας (0,2 λεπτά), αντί 1,5 λίρας το 2020.

Αυτή η αύξηση προκάλεσε έκρηξη στις πωλήσεις του ψωμιού που παράγεται στους φούρνους του δήμου της Πόλης κι έχει την ονομασία «Halk Ekmek» (ψωμί του λαού).

Ζυγίζει 250 γραμμάρια και πωλείται έναντι μιας τουρκικής λίρας (0,11 λεπτά), δηλαδή στη μισή τιμή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές στα κιόσκια, καθώς το ψωμί παραμένει από τα βασικά αγαθά για τα φτωχά στρώματα της Κωνσταντινούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με την εταιρεία Halk Ekmek, έως και τον Νοέμβριο του 2020 καθημερινά πωλούνταν 800.000 ψωμιά της συγκεκριμένης εταιρείας. «Σήμερα οι πωλήσεις μας ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και πρέπει να φτάσουμε στα 2,5 εκατ. ψωμιά ημερησίως», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Halk Ekmek Οζγκέν Νάμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης