Κωνσταντινούπολη: 17 άτομα προφυλακίστηκαν για την αιματηρή επίθεση

Συνολικά 17 άτομα έχουν προφυλακιστεί σχετικά με την αιματηρή επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, που αποδίδεται από τις αρχές στους Κούρδους μαχητές του PKK και στους συμμάχους τους στη Συρία, όπως μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Μεταξύ των 17 προφυλακισθέντων περιλαμβάνεται και η γυναίκα που κατηγορείται ότι τοποθέτησε τη βόμβα σε παγκάκι της λεωφόρου Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης.

Οι 17 ύποπτοι, ορισμένοι από τους οποίους κατηγορούνται ότι βοήθησαν άμεσα στη διάπραξη της επίθεσης, φυλακίσθηκαν στη φυλακή του Μαρμαρά -γνωστή μέχρι πρόσφατα ως φυλακή του Σιλιβρί (Σηλυβρία)- στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι την αρχή της εβδομάδας είχαν συλληφθεί 51 άτομα.

Η κύρια ύποπτη συνελήφθη τη νύκτα της Κυριακής σε ένα διαμέρισμα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για την Αλχάμ Αλμπασίρ, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, είναι συριακής υπηκοότητας και εισήλθε παρανόμως στην Τουρκία από τη βορειοανατολική Συρία.

Η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 23 ετών, φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη της στη διάρκεια της κράτησής της.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται την αναφορά της αστυνομίας, η Αλχάμ Αλμπασίρ είπε ότι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το 2017 μέσω του πρώην φίλου της και, μετά το χωρισμό τους, διατήρησε μια σχέση με την οργάνωση.

Κατέθεσε επίσης ότι δεν γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο σακίδιο που της είπαν να αφήσει στο παγκάκι στην Ιστικλάλ και ότι της το είχε δώσει ένας άλλος ύποπτος, ο οποίος αργότερα διέφυγε από την Τουρκία.

Το PKK και η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που κατηγορείται από την Τουρκία ότι συνδέεται με το PKK, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η YPG είχε υποστηριχθεί από δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, και ήταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα, ενώ το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης