Κυπριακή ΑΟΖ: Σε πλήρη δράση το αμερικανοκαταριανό γεωτρύπανο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας και Κύπρου. Το γεωτρύπανο αμερικανο -καταριανών συμφερόντων ήδη άρχισε τη δράση του εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αγνοώντας τις τουρκικές οχλήσεις, με τις πρώτες εικόνες να έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Όπως αποτυπώνεται σε αυτές το πλωτό γεωτρύπανο της αμερικανοκαταριανής κοινοπραξίας, αμέσως μόλις το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε να εργάζεται στο κοίτασμα Γλαύκος, εντός του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η δραστηριότητα της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum, παρά τις τουρκικές οχλήσεις της τελευταίας περιόδου, αποτελεί την πλέον ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εμπεριέχει και σαφή γεωπολιτική διάσταση.

“Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι ξένες εταιρείες υποστηρίζουνε τα σχέδια αυτά, αναβαθμίζοντας πολύ σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα των δύο χωρών και δείχνουν πόσο απομονωμένη είναι στα ενεργειακά θέματα της Μεσογείου η Τουρκία” επισημαίνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος .

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα ερευνών στην ίδια κοινοπραξία και για το οικόπεδο 5, το βόρειο μέρος του οποίου αμφισβητεί η Άγκυρα χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, ισχυριζόμενη ότι ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Κεφαλογιάννη, δείχνει στην Τουρκία το δρόμο της νομιμότητας, καλώντας την να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ακυρώνει ευθέως την δήθεν νομική ισχύ του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου.

“Οι συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνονται με το εθιμικό διεθνές δίκαιο και δεν έχουν νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη” επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ ύπατος εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις επενδυτικές προοπτικές να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Ο Sultan Al Jaber συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνεργασία Ελλάδας- Εμιράτων στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης