Κρεμεντσούκ: Τουλάχιστον 18 οι νεκροί στο εμπορικό κέντρο- Τι σημαίνει το χτύπημα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας.

Οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας στην τελευταία τους ενημέρωση, περίπου στις 7:00 το πρωί τοπική ώρα, επιβεβαίωσαν ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Άλλα 59 άτομα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια και 25 εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Συνολικά 440 άτομα (συμπεριλαμβανομένων 14 ψυχολόγων) και 70 μονάδες έχουν εμπλακεί στο έργο διάσωσης, πρόσθεσε η υπηρεσία.

«Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους. Οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται», έγραψε στο Telegram ο περιφερειάρχης της Πολτάβα, Ντμίτρο Λούνιν. 

Στο εμπορικό κέντρο την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι,  όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας επίσης λόγο για μία από τις «πιο θρασύδειλες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία».

 Είπε επίσης ότι το εμπορικό κέντρο δεν έχει στρατηγική αξία για τη Ρωσία και δεν αποτελεί κίνδυνο για τις δυνάμεις της - «μόνο η προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν μια κανονική ζωή, η οποία εξοργίζει τόσο τους κατακτητές».

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το χτύπημα είχε εσκεμμένα προγραμματιστεί για να συμπέσει με τις ώρες με τη μεγαλύτερη κίνηση του εμπορικού κέντρου και να προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

Σχολιάζοντας την επίθεση, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου παρατηρεί ότι έρχεται μετά από μια ευρύτερη εντατικοποίηση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών υποδομών και πολιτικών στόχων τις τελευταίες ημέρες.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία μαζικών και σε μεγάλο βαθμό αδιάκριτων πυραυλικών επιδρομών εναντίον ουκρανικών πόλεων, κάτι που απηχεί δηλώσεις που έγιναν από ανώνυμο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τον οποίο, οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται όλο και περισσότερα στα χτυπήματα πυροβολικού και πυραύλων για την προώθηση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ξοδεύουν τις προμήθειες όπλων υψηλής ακρίβειας, τέτοιες επιθέσεις που προκαλούν σημαντικές παράπλευρες ζημιές στους πολίτες πιθανότατα θα κλιμακωθούν», προειδοποιεί το αμερικανικό think tank. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης