Κρίση οπιοειδών: Άκυρος ο διακανονισμός της Purdue

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τον διακανονισμό ύψους 4,5 δισ. δολαρίων για την πτώχευση της Purdue Pharma, της εταιρείας που εμπλέκεται στην κρίση των οπιοειδών.

Συγκεκριμένα έκρινε άκυρη την πρόβλεψη στο διακανονισμό που προστάτευε την οικογένεια Σάκλερ (ιδιοκτήτρια της Purdue) έναντι αστικών αγωγών. 

Στο πλαίσιο του διακανονισμού τα στοιχεία ενεργητικού της Purdue επρόκειτο να μεταφερθούν σε νέα εταιρεία, που θα ανέπτυσσε θεραπείες για την εξάρτηση από οπιοειδή και θα παρασκεύαζε παυσίπονα.

Σε αντάλλαγμα τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ θα προστατεύονταν έναντι αγωγών για τον ρόλο τους στην κρίση των οπιοειδών, που έχει 500.000 ζωές στις ΗΠΑ. Στο διακανονισμό συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτειών, άλλων τοπικών φορέων και των οικογενειών των θυμάτων.

Ωστόσο οχτώ πολιτείες διεφώνησαν με αυτόν και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια Σάκλερ είχε κερδίσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από την Purdue από το 2008 έως και το 2017.

Σημείωναν επίσης ότι καρπωνόταν τα οφέλη του διακανονισμού πτώχευσης, χωρίς τα μέλη της να έχουν κηρύξει προσωπικά χρεοκοπία και να έχουν υπαχθεί στο άρθρο 11 για την προστασία από πιστωτές. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μέρικ Γκάρλαντ, εξέφρασε ικανοποίηση για την χθεσινή απόφαση, εκτιμώντας σε ανακοίνωση Τύπου πως το πτωχευτικό δικαστήριο «δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει από τα θύματα της κρίσης των οπιοειδών το δικαίωμα να προσφύγουν εναντίον της οικογένειας Σάκλερ».

«Πρόκειται για τεράστια νίκη για τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία» σχολιάσε ο εισαγγελέας της πολιτείας του Κονέκτικατ, Γουίλιαμ Τονγκ, που ήταν μεταξύ εκείνων, που είχαν ασκήσει έφεση. «Θα αναγκάσει την οικογένεια Σάκλερ να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή που προκάλεσε» πρόσθεσε.

Η Purdue προωθούσε επί δεκαετίες επιθετικά το οπιοειδές OxyContin παρότι γνώριζε πόσο εθιστική ήταν η δραστική του ουσία. Πλέον η εταιρεία και το συγκεκριμένο φάρμακο έχουν μετατραπεί σε σύμβολα των ακροτήτων, της θυσίας της δημόσιας υγείας στο βωμό του κέρδους. 

Η φαρμακευτική βιομηχανία κήρυξε στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο του 2019 και πρότεινε ένα σχέδιο πτώχευσης με το οποίο παραδεχόταν ευθύνη και κατέβαλε αποζημιώσεις 4,5 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να αποφύγει ένα τσουνάμι μηνύσεων, που θα μπορούσε να της στοιχίσει ακόμη πιο ακριβά. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης