Κορωνοϊός- Αϊτή: Αναβάλλεται επ’ αόριστον το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα καλούνταν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την έναρξη διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αϊτής και το οποίο προβλεπόταν να διεξαχθεί την 27η Ιουνίου παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης αναβάλλεται επ’ αόριστον, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αϊτινή εκλογική αρχή.

Δεν ανέφερε την ημερομηνία στην οποία προβλέπει πλέον ότι θα γίνει το δημοψήφισμα. Το νέο χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί «βάσει των συστάσεων των υγειονομικών αρχών και της τεχνικής γνωμοδότησης στελεχών του εκλογικού θεσμού», ανέφερε το συμβούλιο.

Από την 24η Μαΐου στην Αϊτή έχει κηρυχθεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, μετά τον εντοπισμό των παραλλαγών Άλφα και Γάμμα στη χώρα (πρόκειται για τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκαν αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020 και στη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2021).

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος προκάλεσε επικρίσεις, ακόμη και στο πολιτικό στρατόπεδο του προέδρου, καθώς η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως αντιβαίνει προς διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης