Κινεζική «επίθεση» κατά των microbloggers

Νέους κανόνες χρήσης του Ίντερνετ θέσπισαν οι αρχές του Πεκίνου, κατά τους οποίους οι microbloggers θα πρέπει να καταχωρούν τα πραγματικά τους ονόματα όταν κάνουν δημοσιεύσεις online, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης «εκστρατείας» της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι χρήστες των weibos (κινεζικές εκδοχές του Twitter) πρέπει να δίνουν τα πραγματικά τους ονόματα στους administrators των ιστοσελίδων όπου δραστηριοποιούνται. Οι νέοι κανόνες «πιάνουν» τους διαχειριστές των weibos του Πεκίνου, στα οποία περιλαμβάνεται η Sina, η εταιρεία που έχει τη δημοφιλέστερη υπηρεσία microblogging της χώρας, με πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες, καθώς και όλους τους χρήστες που υπάρχουν στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Οι ιστοσελίδες με λειτουργίες weibo πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα λογοκρισίας περιεχομένου. Σύμφωνα με το νόμο, είναι καθήκον των χρηστών να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους στοιχεία για να εγγραφούν» αναφέρεται στο κείμενο των νέων κανόνων.

Με πάνω από μισό δισεκατομμύριο Κινέζους online, οι αρχές του Πεκίνου ανησυχούν σχετικά με τη δυνατότητα επηρεασμού της κοινής γνώμης που έχει το Ίντερνετ, σε μία χώρα που παραδοσιακά έλεγχε στενά τα «συμβατικά» μέσα ενημέρωσης. Πολλοί Κινέζοι πολίτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα weibos για να εκφράζουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους σχετικά με θέματα όπως η διαφθορά, τα σκάνδαλα και οι καταστροφές. Σε μία αξιοσημείωτη περίπτωση, ένας χρήστης weibo δημοσίευσε πρώτος τα νέα σχετικά με ένα σιδηροδρομικό ατύχημα, κάτι το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά της κινεζικής κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο.

Αυτή την εβδομάδα, παρά τις προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν το Διαδίκτυο, στα weibos κυκλοφόρησαν τα νέα γύρω από μία διαδήλωση χιλιάδων πολιτών στη νότια επαρχία της Γκουανγκντόνγκ. Επίσης, κάτοικοι του Γουκάν, που είναι αποκλεισμένο από την αστυνομία, δημοσίευσαν μέσω weibos εικόνες από τις καθημερινές τους διαμαρτυρίες σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με εκτάσεις γαιών και το θάνατο ενός τοπικού ηγέτη.

Εταιρείες του χώρου του Ίντερνετ και της τεχνολογίας έχουν ήδη υποστεί πιέσεις να αυξήσουν τον έλεγχο στο Διαδίκτυο, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την κοινωνική αναταραχή εν όψει της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας το επόμενο έτος.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης