Κειμήλια από την Δυναστεία των Μινγκ ανακαλύφθηκαν σε ναυάγια στην Κίνα 1500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Μια μεγάλη, ιστορικής σημασίας ανακάλυψη έκανε η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, αφού σε ναυάγια πλοίων βρήκαν σχεδόν 1.000 πολιτιστικά κειμήλια που χρονολογούνται από τη δυναστεία Μινγκ - από το 1368-1644 - συμπεριλαμβανομένων πορσελάνης και κεραμικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα, τα ναυάγια αυτά είχαν ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 2022, περίπου 1500 μέτρα κάτω απόν επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στη βορειοδυτική ηπειρωτική πλαγιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Ωστόσο, η υποβρύχια ανασκαφή των ναυαγίων ξεκίνησε πέρσι.

Στο πρώτο ναυάγιο βρέθηκαν συνολικά 890 κειμήλια, όπως νομίσματα, κεραμικά και πορσελάνη, ενώ από το δεύτερο ναυάγιο ανασκάφηκαν 38, μεταξύ των οποίων κεραμικά, πορσελάνη, όστρακα τουρμπάνων και ξυλεία.

Οι εκσκαφείς χρησιμοποίησαν το επανδρωμένο υποβρύχιο Deep Sea Warrior για να ανασύρουν τα αντικείμενα από τα ναυάγια.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι της Δυναστείας Μινγκ χρησιμοποιούσαν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γνωστή ως ο αρχαίος θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού, ως σημαντική εμπορική οδό, δήλωσε ο Γκουάν Κιάνγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρώτο πλοίο φάνηκε να εξάγει κυρίως πορσελάνη, ενώ το δεύτερο εισήγαγε ξύλο.

Τα πλοία βρέθηκαν σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων μεταξύ τους, σύμφωνα με το FOX Weather.

Οι αρχαιολόγοι προσδιορίζουν τα κειμήλια ως αντικείμενα με μεγάλη ιστορική, επιστημονική, αλλά και καλλιτεχνική αξία.

Μια προκαταρκτική κρίση των πολιτιστικών κειμηλίων που βρέθηκαν στο νερό μετά την ανακάλυψη των πλοίων δείχνει ότι πιστεύεται ότι προέρχονται από την περίοδο Zhengde της δυναστείας Μινγκ από το 1506 έως το 1521. Τα ξύλα που βρέθηκαν στο άλλο πλοίο χρονολογούνται πιθανώς από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Hongzhi (1488-1505).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης