Καταρρέει οικονομικά το ισπανικό ποδόσφαιρο

Η Ισπανία θυμίζει Ελλάδα όχι μόνο στα ποσοστά ανεργίας ούτε και στα μέτρα λιτότητας. Την θυμίζει και στο... ποδόσφαιρο! Μην βιαστείτε να συγκρίνετε τον Μέσι με τον Κατσουράνη ή την Μπαρτσελόνα με την ΑΕΚ - που έχουν συναντηθεί στο τσάμπιονς λιγκ. Η ομοιότητα είναι στα χρέη. Οι ισπανικές ομάδες χρωστούν 1,3 δισ. ευρώ μόνο σε Εφορία και (το αντίστοιχο) ΙΚΑ. Τα χρέη τους πολλαπλασιάζονται αν συνυπολογιστούν υποχρεώσεις σε παίκτες, προπονητές, μάνατζερ, Δήμους, Τράπεζες κ.α. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των χρεών σήμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν οι ομάδες το 2009.

Το θέμα έχει έλθει στο ισπανικό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση της Αριστεράς. Η μη πληρωμή της εφορίας άρχισε να παίρνει διαστάσεις επιδημίας όταν το κράτος αποφάσισε να επιβάλλει φόρο 50% σε κάθε ποσό μεταγραφής. Το ποσοστό αυτό, υπερβολικό από κάθε άποψη και άδικο απεδείχθη καταστροφικό. Οι ομάδες μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν άρχισαν να μην πληρώνουν και να ρυθμίζουν κάθε τόσο τα χρέη τους. Η Αριστερά προσπαθεί να εκμεταλευτεί το θέμα πολιτικά υποστηρίζοντας ότι με την ανεργία των νέων στο 50%, είναι πρόκληση να φοροδιαφεύγει το ποδόσφαιρο. Ωστόσο αν οι Ισπανοί θέλουν να παραμείνουν η παγκόσμια ατραξιόν του αθλήματος θα πρέπει να μειώσουν τους άδικους αυτούς φόρους.

Η ομάδα με τα περισσότερα χρέη στην Ισπανία είναι η Αθλέτικο Μαδρίτης, που χρωστά 155 εκατ. ευρώ μόνο στην εφορία. Πέρυσι πούλησε στην Μάντσεστερ Σίτι τον Αγουέρο και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Και τα 50 εκατ. ευρώ της μεταγραφής πήγαν στην εφορία. Μόνο η Ρεάλ δεν χρωστά στο κράτος αλλά έχει χρέη 750 εκατ. ευρώ προς τρίτους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης