Καναδάς: Κερδίζει τις εκλογές αλλά χάνει την πλειοψηφία ο Τριντό

Προς την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός του Καναδά οδεύει ο Τζάστιν Τριντό με το Φιλελεύθερο κόμμα του να παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με πολλά εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Με τα αποτελέσματα να  «τρέχουν» ακόμη αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τριντό ετοιμάζεται για άλλη μία κυβέρνηση μειοψηφίας, γεγονός που τον αναγκάζει να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα της κεντρο-αριστεράς εγείροντας μεγαλύτερα ερωτήματα για το μέλλον του ως επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019.

Ο πρωθυπουργός ρίσκαρε προκηρύσσοντας εκλογές τον Αύγουστο με την ελπίδα ότι η κυβερνητική απάντηση στην πανδημία θα μπορούσε να ενισχύσει την εξουσία του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

Τα αντίπαλα κόμματα αντέδρασαν όμως γρήγορα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διεξήγαγε ένα «έργο ματαιοδοξίας» κατά τη διάρκεια ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Ενώ οι Συντηρητικοί της αντιπολίτευσης είχαν βγει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα της Δευτέρας σήμανε ωστόσο μια ήττα για την ηγέτη τους Έριν Ο'τουλ ο οποίος  παραδέχτηκε την ήττα τα ξημερώματα της Τρίτης.  «Ο Τριντό αναζητούσε μια "γρήγορη αρπαγή ισχύος" αλλά οι Καναδοί δεν του έδωσαν την πλειοψηφία που ήθελε», είπε.

Η κεντρώα εκστρατεία του απέτυχε να πείσει αρκετούς ψηφοφόρους να διώξουν το κόμμα των Φιλελευθέρων μετά από έξι χρόνια στην εξουσία. Η τελευταία φορά που το Συντηρητικό κόμμα κέρδισε ομοσπονδιακές εκλογές ήταν το 2011.

Το προοδευτικό Νέο Δημοκρατικό κόμμα, με επικεφαλής τον Τζάγκμιτ Σινγκ, βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο να κερδίσει εκλογικές έδρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, οι Φιλελεύθεροι του Τριντό κατείχουνν 155 έδρες στο κοινοβούλιο, οι Συντηρητικοί 119 έδρες, το Μπλοκ Κεμπεκουά 32 έδρες και το NDP 24 έδρες. Το κόμμα των Πρασίνων έχει μόνο δύο έδρες και υπάρχουν επίσης πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές. Τουλάχιστον 170 έδρες χρειάζονται για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Παρά την πρόβλεψη για έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να βρει ισχυρή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για την πολιτική του κόμματος των Φιλελευθέρων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης