Καζακστάν: Άνετη νίκη Τοκάγεφ δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

Άνετη επικράτηση στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Καζακστάν πέτυχε ο πρόεδρος του χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμφωνα με τα ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από την εθνική εφορευτική επιτροπή σήμερα.

Ο 69χρονος πρόεδρος, που ανέλαβε την εξουσία το 2019, έλαβε το 81,31% των ψήφων, σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή.

Η συμμετοχή έφθασε το 69,44%, κατά την ίδια πηγή. Όπως αναμενόταν, από τους πέντε αντιπάλους του κ. Τοκάγεφ, που ήταν όλοι μάλλον άγνωστοι στην κοινή γνώμη, κανένας δεν ξεπέρασε το 3,42%.

Νεωτερισμός της χθεσινής ψηφοφορίας, την επιλογή της ψήφου «εναντίον όλων» πρόκρινε το 5,8% των εκλογέων, με άλλα λόγια τη δεύτερη θέση κατέλαβε η εναντίωση σε όλους τους υποψήφιους.

Άλλοτε σοβιετική δημοκρατία με πλούσιο υπέδαφος, σταυροδρόμι στρατηγικών εμπορικών οδών, το Καζακστάν βυθίστηκε στο χάος τον Ιανουάριο, όταν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής στη χώρα εκτραχύνθηκαν σε ταραχές, προτού κατασταλούν με βαρβαρότητα.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, 238 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το τραύμα αυτής της κρίσης δεν έχει επουλωθεί. Oι αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη πως συνέλαβαν επτά οπαδούς εξόριστου αντιπολιτευόμενου, που κατηγορούν για υποκίνηση «πραξικοπήματος».

Ο πρόεδρος Τοκάγεφ έκανε εκστρατεία προβάλλοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός «νέου Καζακστάν», πιο δημοκρατικού, λιγότερο άνισου. Ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες συνεχίζονται, όπως και τα αυταρχικά αντανακλαστικά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης