Κίσινγκερ: Η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Χένρι Κίσινγκερ είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος και προειδοποίησε τη Δύση ότι μια ταπεινωτική ήττα για τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Ο πολιτικός, τώρα 98 ετών, έκανε τα σχόλια σε μια διάσκεψη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τη Δευτέρα, ανέφερε η Daily Telegraph.

Ο Κίσινγκερ ήταν ο αρχιτέκτονας της ύφεσης της έντασης με την Κίνα υπό την κυβέρνηση Νίξον και είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της realpolitik στον κόσμο, στην οποία τα έθνη παραμερίζουν τα ήθη και τις αρχές για να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», είπε ο Κίσινγκερ.

«Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Status quo ante» σημαίνει «πώς ήταν τα πράγματα πριν». Τα σχόλια του Κίσινγκερ υπονοούν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία για να αποκαταστήσει την κατάσταση όπως ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όπου η Ρωσία έλεγχε επίσημα τη χερσόνησο της Κριμαίας και έλεγχε ανεπίσημα μέρος της περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν στις δηλώσεις και αντιτάχθηκαν στην ιδέα ότι πρέπει να εγκαταλείψουν οποιοδήποτε έδαφος.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα δεχτεί μόνο την παραίτηση της Ρωσίας από όλες τις αξιώσεις και να πραγματοποιήσει πλήρη αποχώρηση.

Τα σχόλια του Κίσινγκερ απηχούν ένα κύριο άρθρο των New York Times την περασμένη εβδομάδα, το οποίο υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να δεχτεί ότι θα έπρεπε να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης