Ιταλία: Ημέρα εθνικού πένθους για τη δολοφονία των δύο Σενεγαλέζων

Στη σκιά της δολοφονίας-σοκ δύο Σενεγαλέζων μικροπωλητών από 50χρονο ακροδεξιό που έθεσε στη συνέχεια τέλος στη ζωή του, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντζικήρυξε ημέρα εθνικού πένθους στην ιταλική πόλη.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δέκα λεπτά το μεσημέρι της Τετάρτης και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της σενεγαλέζικης κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο καταδίκασε την «τυφλή πράξη μίσους» και κάλεσε τις ιταλικές αρχές και την κοινωνία να πολεμήσουν στη ρίζα της κάθε μορφής έλλειψης ανεκτικότητας και να επαναβεβαιώσουν την παράδοση της αλληλεγγύης στη χώρα.

«Αυτή είναι μία ημέρα που η Φλωρεντία δεν έπρεπε ποτέ να ζήσει, μία ημέρα τεράστιας θλίψης που σπέρνει απελπισία σε μία ολόκληρη κοινότητα» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ματέο Ρέντζι, δηλώνοντας βέβαιος πως με τη συνδρομή όλων θα είναι νικηφόρα η μάχη κατά της ξενοφοβίας.

Ο ίδιος μίλησε για πράξη ενός διαταραγμένου ανθρώπου, ενός ρατσιστικού δολοφόνου που έδρασε μόνος.

Ο 50χρονος σκότωσε με περίστροφο τους δύο Σενεγαλέζους και τραυμάτισε άλλον έναν στην πλατεία Δαλματίας στη Φλωρεντία. Καταστηματάρχες και μικροπωλητές έτρεχαν σε κατάσταση πανικού, ορισμένοι επιχείρησαν να τον κυνηγήσουν, αλλά διέφυγε με το αυτοκίνητό του.

Στη συνέχεια άνοιξε πυρ τραυματίζοντας άλλους δύο μικροπωλητές στην πλατεία Σαν Λορέντζο, μία από τις κεντρικότερες της Φλωρεντίας. Λίγο αργότερα έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και βρέθηκε νεκρός σε υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η τραγωδία εξόργισε την αφρικανική κοινότητα στην πόλη, μέλη της οποίας βγήκαν αγανακτισμένα στους δρόμους πριν μάθουν ότι ο δράστης αυτοκτόνησε.

Οι δολοφονίες προκαλούν ιδιαίτερο σοκ στη Φλωρεντία που θεωρείται μία από τις πιο ήρεμες και ανεκτικές πόλεις, υποδεχόμενη επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δράστης Τζανλούκα Κασέρι έχει ήδη γίνει «ήρωας» στα ρατσιστικά φόρουμ στο Διαδίκτυο που μιλούν για «δίκαιη τιμωρία των εισβολέων που πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους», όπως αναφέρει στο δικτυακό της τόπο η Repubblica.

Ο 50χρονος είχε συνδεθεί με ακροδεξιά οργάνωση, η οποία αποστασιοποιείται από τις δολοφονίες.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης