Ισχνές δηλώσεις Πούτιν και εκτιμήσεις ότι δεν μπορεί να κερδίσει

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό ενώ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Μόσχα έχει χάσει μακροπρόθεσμα.

«Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό σε βαθμό που είτε πρέπει να επιστρέψει στα δεδομένα προ της εισβολής, είτε να αναδιπλωθεί αποτελεσματικά», ανέφερε.

«Αυτός (ο Πούτιν) πρέπει να συμβιβαστεί με το πώς έχασε μακροπρόθεσμα, και είναι απολύτως χαμένος. Η Ρωσία δεν είναι αυτό που ήταν», πρόσθεσε.

Από την άλλη τώρασ, ε ανάλυσή του για την σημερινή επετειακή ομιλία Πούτιν, το BBC αναφέρει: 

Ο Ρώσος πρόεδρος ίσως προκάλεσε μια μικρή ικανοποίηση με όσα επέλεξε να πει, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες είχε πυροδοτηθεί μια ευρεία σεναριολογία στη Δύση σχετικά με την ομιλία του. 

Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη σύνδεση του σημερινού πολέμου με τη μάχη κατά του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά για τις μελλοντικές του προθέσεις. 

Kαμία αναφορά σε περαιτέρω κινητοποίηση. Καμία ανακήρυξη νίκης κατά της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε σε απώλειες, αλλά δεν άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιεί: Η εισβολή παραμένει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι ένας πόλεμος. 

Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να κρατά τους πάντες να αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις του ή μήπως η μη αναφορές σε λεπτομέρειες για την πορεία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζουν τα πισωγυρίσματα των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης; 

Σίγουρα ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει επιτυχίες. Η Μόσχα έχει κερδίσει εδάφη και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας της εισβολής τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις έχουν αποτύχει σημαντικά στον βασικό στόχο της Ρωσία: την ήττα της Ουκρανίας και την ανατροπή της ηγεσίας της. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης