Ισραήλ: Συγκρούσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

TEΛ ΑΒΙΒΜαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, καθώς και διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πυροδοτεί η πρωτοβουλία της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ να θεσπίσει σοβαρές αλλαγές που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Εν μέσω ύβρεων μεταξύ βουλευτών («Φασίστα! φώναζε η μία πλευρά, «προδότη!» απαντούσε η άλλη), η αρμόδια επιτροπή της Κνεσέτ ενέκρινε χθες δύο νομοσχέδια που δίνουν τη δυνατότητα στους πολιτικούς αφενός να ελέγχουν τον διορισμό των ανώτατων δικαστών και αφετέρου να παρακάμπτουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης με απλή πλειοψηφία στη Βουλή.

Μετά την επιτροπή οι προτάσεις θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Κνεσέτ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί πότε αναμένεται να συμβεί αυτό. Οι αλλαγές που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντούν μεγάλη αντίδραση στην ισραηλινή κοινωνία και τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις στις ισραηλινές πόλεις. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Ιερουσαλήμ προτού γίνει η ψηφοφορία στην επιτροπή της Κνεσέτ, πολλοί κλάδοι κήρυξαν απεργία, έκλεισαν οδικές αρτηρίες, ενώ μαθητές και γονείς παρέλασαν σε κεντρική λεωφόρο του Τελ Αβίβ.

Ως το απόγευμα 50.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το κυβερνητικό συγκρότημα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, δημιουργώντας θόρυβο με ταμπούρλα, σφυρίχτρες και τραγούδια.

Ο τέως πρωθυπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γαΐρ Λαπίντ, μίλησε στο πλήθος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «δημοσίως χαμογελούν σαρκαστικά, λέγοντας ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από τις κινητοποιήσεις, μέσα τους όμως τρέμουν, όταν ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν μπροστά τους τόσοι άνθρωποι που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη μάχη».

«Μην εξωθείτε τη χώρα στην αναρχία», ήταν η γραπτή έκκληση του πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση. Κεντρικός στόχος του Νετανιάχου είναι να γλιτώσει την παραπομπή για διαφθορά.

Δεν αποκλείεται η πρωτοβουλία του να διογκώσει την οργή στις τάξεις αριστερών και κεντρώων, οι οποίοι φοβούνται ότι απειλείται η δημοκρατία στη χώρα και η ομαλή λειτουργία των θεσμών. «Η σοφία της αμερικανικής και της ισραηλινής δημοκρατίας βασίζεται στα θεσμικά αντίβαρα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», θύμισε ο Μπάιντεν. 

Στο μεταξύ, την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος στη Γάζα.

«Σε απάντηση στις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», το όνομα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη Δυτική Οχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή, την οποία κατέλαβε η χώρα στον πόλεμο του 1967.

«Οι οικισμοί αυτοί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι από αυτούς εδώ και δεκαετίες», συνέχισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Από τότε που κατέλαβε την περιοχή το Ισραήλ έχει δημιουργήσει 132 οικισμούς, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης