Ισραήλ - Γιαΐρ Λαπίντ: Φύγετε αμέσως από την Τουρκία

Σε μια ασυνήθιστη, ως προς το περιεχόμενο και τον επιτακτικό της τόνο, κίνηση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν, με την κυβέρνησή του να επικαλείται φόβους για πιθανές απαγωγές ή δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών από Ιρανούς πράκτορες επί τουρκικού εδάφους.

«Εχοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Τουρκία και ύστερα από μια σειρά ιρανικών προσπαθειών για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, απευθυνόμαστε σε όλους τους Ισραηλινούς:

Μην πετάξετε προς την Κωνσταντινούπολη. Αν ήδη βρίσκεστε εκεί, γυρίστε το συντομότερο δυνατόν στο Ισραήλ», έγραψε στο Twitter ο Λαπίντ και συμπλήρωσε: «Κανένα σχέδιο για διακοπές δεν αξίζει τη ζωή σας και τη ζωή των αγαπημένων σας».

Κωνσταντινούπολη και Αττάλεια συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ισραηλινών τουριστών μέχρι το 2021, όταν οι σχέσεις της χώρας τους με την Τουρκία επιδεινώθηκαν ραγδαία εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων γύρω από το Παλαιστινιακό.

Την τελευταία διετία, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, κάτι που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες επισκέψεις του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες που ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν οφείλουν να δημιουργήσουν κοινό μηχανισμό άμυνας υπό αμερικανική εποπτεία.

Η δήλωση Γκαντς έγινε ενόψει της προγραμματισμένης για τα μέσα Ιουλίου περιοδείας του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Στη διάρκεια της περιοδείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Σαουδική Αραβία και θα πάρει μέρος σε σύνοδο κορυφής, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και των αραβικών κρατών του Κόλπου.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης