Ισπανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 10%

Ο  πληθωρισμός στην Ισπανία εκτινάχθηκε απροσδόκητα σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να τον περιορίσει, σηματοδοτώντας έτσι μια εντεινόμενη πίεση των τιμών καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Υποκινούμενες από το υψηλότερο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν 10% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία INE. Η άνοδος έρχεται μετά το ποσοστό 8,5% τον Μάιο.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές στο κόστος δανεισμού, υποχώρησε, υποχωρώντας κατά μία μονάδα βάσης στο 0,95% μετά από υποχώρηση έως και 11 μονάδες βάσης.

Τα ισπανικά στοιχεία θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα προοίμιο για τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου, με της Γερμανίας να ανακοινώνονται αργότερα την Τετάρτη και τη Γαλλία την Πέμπτη. Η ίδια η ευρωζώνη θα ανακοινώσει αριθμούς την Παρασκευή.

Ο δείκτης υποκείμενων τιμών της Ισπανίας που αφαιρεί τα ευμετάβλητα είδη επιταχύνθηκε στο 5,5% -- το μεγαλύτερο από το 1993.

Εν μέσω της εκτίναξης των τιμών, οι ισπανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πλήττονται, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την INE (Instituto Nacional de Estadística), της οποίας ο επικεφαλής θα παραιτηθεί μετά από μήνες κριτικής που το γραφείο του υπερεκτιμά συνεχώς τα κέρδη των τιμών.

Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενέτεινε τις προσπάθειες για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, περιορίζοντας την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και αυτό το μέτρο αποδείχθηκε λιγότερο επωφελές από το προβλεπόμενο.

Η κυβέρνησή του έχει επίσης ανακοινώσει επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ (9,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικές ελαφρύνσεις και άμεση βοήθεια που ο Σάντσεθ εκτιμά ότι θα μειώσει 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον πληθωρισμό το 2022.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης