Ισπανία: Διαδηλώσεις Indignados: Δεν είναι κρίση, είναι απάτη...

Διαδήλωση των Indignados

Στην πλατεία - σύμβολο του κινήματος, Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης, διαδήλωσαν οι Indignados, με συνθήματα, όπως «δεν είναι κρίση, είναι απάτη» και «δικό σας το χρέος, δεν το πληρώνουμε». Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες 80 ισπανικές πόλεις. Πορεία διαμαρτυρίας και στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στους δρόμους και στις πλατείες των ισπανικών πόλεων και του Λονδίνου βγήκαν και πάλι χιλιάδες διαδηλωτές με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων». Ο νέος γύρος των καταλήψεων των πλατειών και των λαϊκών συνελεύσεων στην Ισπανία, που τον τελευταίο χρόνο έχει βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην οικονομική κρίση, ξεκίνησε το Σάββατο στην πλατεία - διεθνές σύμβολο του κινήματος, Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης, όπου χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση, η οποία επεκτάθηκε σε άλλες 80 ισπανικές πόλεις.

Οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει δράσεις, συγκεντρώσεις και πορείες για ακόμη δύο ημέρες. Οι διαδηλωτές με πανό και συνθήματα όπως «δικό σας το χρέος, δεν το πληρώνουμε», «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», «δεν μας εκπροσωπούν» και «δεν είναι κρίση, είναι απάτη» παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία. Μάλιστα, αρκετές εκατοντάδες αψήφησαν την απαγόρευση που έχει επιβάλει η αστυνομία για συνέχιση των διαδηλώσεων μετά τις 22.00 το βράδυ και παρέμειναν στην πλατεία. Η απάντηση από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων ήταν να εισβάλουν στην πλατεία και με χρήση βίας να συλλάβουν 18 διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι «Αγανακτισμένοι» ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες, και στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακατάληψης του δημόσιου χώρου, κάλεσαν χθες μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter σε νέα συγκέντρωση, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από την Πουέρτα δελ Σολ. Σήμερα οι άνθρωποι του κινήματος των Indignados έχουν σχεδιάσει διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της τράπεζας Bankia, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Μ. Ραχόι
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας λέγοντας ότι ήταν αναγκαία για να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική αρρώστια της. Οπως μάλιστα δήλωσε: «Θα βγούμε από αυτήν την κρίση εάν η κυβέρνηση δεν κουραστεί από τις μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κουραστεί».

Συλλήψεις, όμως, έγιναν και στο Λονδίνο, όπου τουλάχιστον 600 άτομα πορεύτηκαν με συνθήματα κατά της Τράπεζας της Αγγλίας, μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του «Μανιφέστου του Μαΐου», στο οποίο οι «Αγανακτισμένοι» του Λονδίνου διατυπώνουν τις θέσεις τους για την αλλαγή του οικονομικού συστήματος, τον εκδημοκρατισμό Οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ, την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Οχι» στη λιτότητα και από τη Λισαβόνα

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας και στην Πορτογαλία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης των «Αγανακτισμένων» που κάλεσαν οι Ισπανοί Indignados. Στη Λισαβόνα τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία των «Αγανακτισμένων» με συνθήματα όπως «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «Εξω από το ΔΝΤ» και «Κάτω η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο».

Ο Κοέλιο μπήκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών όχι μόνο εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων που έκανε, λέγοντας ότι «η ανεργία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».

Οπως δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών της πορείας, ο Ζοάο Καμάργκο, για την κινητοποίηση: «Αυτή η μέρα είναι για μας ο εορτασμός των μαχών ενός έτους. Πλέον οι άνθρωποι κατανοούν την άμεση αναγκαιότητα να αντιδρούν». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει στο 15%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης