Ισπανία: Διαδηλώσεις την Πέμπτη σε 80 πόλεις κατά των μέτρων λιτότητας

Διαδήλωση στην Ισπανία

Την Πέμπτη οι Ισπανοί εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 80 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μεγάλη πορεία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Μαδρίτη. 

Την κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας UGT και CCOO.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα βρεθούν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διοργανώνουν καθημερινά διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους στη διάρκεια του διαλείμματος για πρωινό καφέ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία».

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού —η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών—, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει πως μία γενική απεργία θα ήταν «αναπόφευκτη» εάν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τα μέτρα που πλήττουν την αγοραστική δύναμη όλων των Ισπανών και δημιουργούν κινδύνους επιδείνωσης της ύφεσης, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία προβλέπουν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης