Ισπανία: Από τον Απρίλιο κυκλοφορούσε η ευλογιά των πιθήκων στη Μαδρίτη

H ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορούσε ήδη στη Μαδρίτη το δεύτερο μισό του Απριλίου, αν και οι περισσότερες από τις γνωστές μολύνσεις εμφανίστηκαν γύρω στο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Απριλίου.

Η επώαση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων διαρκεί συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί τρεις εβδομάδες.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Κοινότητας της Μαδρίτης και δύο νοσοκομείων της περιοχής υπενθυμίζουν ότι οι εξετάσεις PCR έχουν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα και υπάρχουν άλλα 29 που θεωρούνται ύποπτα.

«Οι γνωστές λοιμώξεις άρχισαν να εντοπίζονται την περασμένη εβδομάδα και έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, αν και έχουμε στοιχεία για ασθενή που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στα τέλη Απριλίου», εξήγησε στην εφημερίδα η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Κοινότητας, Ελένα Ανδράδα.

«Μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την πρόοδο στις επιδημιολογικές έρευνες, κατέστη προφανές ότι αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να πάσχουν από ευλογιά των πιθήκων», επισημαίνουν οι αρχές.

Πριν, επιμένουν, ήταν «πολύ δύσκολο να διαγνωστεί» γιατί δεν υπήρχε είδηση ​​ότι κυκλοφορούσε ο ιός. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι πρόκειται για μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια με δερματικά εξανθήματα, «όπως η σύφιλη», ή ίσως ανεμοβλογιά.

«Στη Μαδρίτη, ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων δεν είχε ποτέ διαγνωστεί. Το λογικό είναι ότι, όταν βλέπεις έναν ασθενή με πυρετό και δερματικό εξάνθημα, σκέφτεσαι εκ των προτέρων 10 πράγματα, όπως σύφιλη, ανεμοβλογιά ή ακόμα και έρπης», είπε ο Σαντιάγο Μορένο, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Ramón y Cajal στην El País. 

Δεν είναι κάτι αποκλειστικό για τη Μαδρίτη. Πόλεις όπως το Λονδίνο ή η Λισαβόνα περνούν μια παρόμοια κατάσταση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης