Ιράν: Το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ευθύνες στο Ισραήλ αποδίδει η κυβέρνηση του Ιράν για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα και σε επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί, ενώ ο Τζον Μπρέναν, πρώην επικεφαλής της CIA επί κυβέρνησης Ομπάμα, χαρακτήρισε τη δολοφονία «εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια».

Στην επιστολή προς τον κ. Γκουτέρες η Τεχεράνη τονίζει ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία, απευθύνοντας «προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία».

Η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον κ. Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών» της.

Από την πλευρά του ο Τζον Μπρέναν, πρώην επικεφαλής της CIA, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η πράξη αυτή εγείρει τον κίνδυνο να υπάρξουν «θανάσιμα αντίποινα», να ανοίξει «νέα φάση στην περιφερειακή σύγκρουση», διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει ποιος βρισκόταν πίσω από τον φόνο του Μόχσεν Φαχριζάντε.

Ο Φαχριζάντε, 59 ετών, ήταν επικεφαλής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας στο υπουργείο Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το αυτοκίνητό του δέχθηκε επίθεση από πολλούς ενόπλους, εφοδιασμένους με πολυβόλα, οι οποίοι τον «τραυμάτισαν βαριά» και όπως ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Άμυνας οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν.

«Μια τέτοια ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ενεθάρρυνε περαιτέρω κυβερνήσεις να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις εναντίον ξένων αξιωματούχων», εκτίμησε ο πρώην διευθυντής της CIA.

Οξύτατος επικριτής του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπρέναν παρότρυνε το Ιράν να αντισταθεί στην παρόρμηση να προχωρήσει σε αντίποινα και να περιμένει «την επιστροφή υπεύθυνων αμερικανών ηγετών στη διεθνή σκηνή», προφανώς αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπρέναν ήταν επικεφαλής της CIA από το 2013 ως το 2017, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα κι ενώ ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης