Ιράν: Ετοιμάζεται η αντικατάσταση του Διαδικτύου με το "Ιντερνετ του Αλλάχ"

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας διεξάγει δοκιμές για τη δημιουργία ενός πανεθνικού διαδικτύου με σκοπό την αντικατάσταση των υπηρεσιών του παγκόσμιου ιστού.

Οπως έγραψε η προοδευτική εφημερίδα Roozegar, η οποία προσφάτως επαναλειτούργησε έπειτα από μήνες διακοπής της κυκλοφορίας της, το τελευταίο διάστημα αρκετοί ιρανοί χρήστες του διαδικτύου αναφέρουν ότι η ταχύτητα του ίντερνετ στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα οφείλεται στις δοκιμές για τη λειτουργία του εθνικού δικτύου.

«Αν το εθνικό διαδίκτυο λειτουργήσει, το ίντερνετ στη χώρα θα συμπεριφέρεται σαν ένα εσωτερικό δίκτυο και η επίσκεψη σε ιστοσελίδες θα χρειάζεται την έγκριση των υπευθύνων. Οι χρήστες εκτός Ιράν χρειάζονται επίσης άδεια προκειμένου να επισκεφθούν ιστοσελίδες με έδρα το Ιράν», συνεχίζει το δημοσίευμα της Roozegar. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ιρανικές Αρχές αναφέρουν ότι η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ένα παράλληλο δίκτυο που θα ακολουθεί τις ισλαμικές αξίες και θα προσφέρει τις «κατάλληλες» υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία επέβαλε αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας στα ίντερνετ καφέ, οι ιδιοκτήτες των οποίων υποχρεούνται να ελέγχουν τις ταυτότητες των πελατών τους πριν τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο.

«Τα ίντερνετ καφέ καλούνται να σημειώνουν το όνομα, το επίθετο, το όνομα πατρός, τον αριθμό ταυτότητας, τον ταχυδρομικό κώδικα και τον αριθμό τηλεφώνου του κάθε πελάτη. Πέρα από τα προσωπικά στοιχεία πρέπει να κρατούνται και άλλες πληροφορίες του πελάτη όπως η ημερομηνία και η ώρα χρήσης του διαδικτύου, τη διεύθυνση IP καθώς και τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέφθηκε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα σχέδια για το «χαλάλ» (σύννομο) διαδίκτυο ανακοινώθηκαν από έναν ανώτερο αξιωματούχο του καθεστώτος τον περασμένο Απρίλιο. «Παρά τα όσα πιστεύουν άλλοι, το Ιράν δεν δημιουργεί το εσωτερικό δίκτυο με κύριο σκοπό την αντικατάσταση του διαδικτύου αλλά για την προστασία των δικών του στρατιωτικών, τραπεζικών και ευαίσθητων δεδομένων από τον έξω κόσμο» δήλωσε ιρανός ειδικός σε θέματα πληροφορικής στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης