Ινδονησία: Το ηφαίστειο Μάουντ Σιναμπούνγκ εκτοξεύει στάχτες στον ουρανό

Το ηφαίστειο Μάουντ Σιναμπούνγκ της Ινδονησίας έστειλε ένα σύννεφο καυτής τέφρας ύψους 5 χιλιομέτρων χθες, 2 Μαρτίου, στην πρώτη μεγάλη έκρηξη από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, δήλωσε το κέντρο ηφαιστειολογίας της χώρας.

Η δραστηριότητα του Μάουντ Σιναμπούνγκ έχει αυξηθεί από πέρυσι και η προειδοποίηση για το ηφαίστειο στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας έχει τοποθετηθεί στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα έδειξαν ότι επικράτησε μικρός πανικός στους κατοίκους για την έκρηξη, η οποία γέμισε τον μπλε ουρανό με ένα τεράστιο σύννεφο λευκής τέφρας.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά ένας αξιωματούχος είχε προηγουμένως παροτρύνει τους ανθρώπους να μείνουν τουλάχιστον 3 χλμ. μακριά από τον κρατήρα, ανέφερε το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Γεωμετρικού Κινδύνου της Ινδονησίας.


VIA REUTERS/ANTARA FOTO
 

Ο Βίρντα Σιτεπού, ένας 20χρονος κάτοικος, δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει και είπε ότι «το βουνό δεν φαίνεται ότι εκρήγνυται και η τέφρα έχει μειωθεί».

Η Ινδονησία εκτείνεται στο λεγόμενο «Pacific Ring of Fire» (δαχτυλίδι φωτιάς του Ειρηνικού), μια εξαιρετικά σεισμικά ενεργή ζώνη, όπου διαφορετικές πλάκες στο φλοιό της γης συναντιούνται και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σεισμών και ηφαιστείων.


VIA REUTERS/ANTARA FOTO
 

Η Ινδονησία έχει σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το Σιναμπούνγκ ήταν αδρανές για αιώνες προτού εκραγεί ξανά το 2010.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης