Ινδονησία: Διπλωματική οργή μετά την εκτέλεση των ξένων κατάδικων - Εκκρεμεί η υπόθεση του Γάλλου υπηκόου

Η Ινδονησία βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη ενόχληση ξένων κυβερνήσεων για την εκτέλεση οκτώ από τους εννέα ξένους καταδίκους για διακίνηση ναρκωτικών. Η Αυστραλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ινδονησία, η Βρετανία θα «επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις» ενώ η Βραζιλία εκφράζει τη «βαθιά της δυσαρέσκεια» για την εκτέλεση των ξένων καταδίκων. 

Η Γαλλία, που ακόμη περιμένει την οριστική έκβαση στην υπόθεση του Σερζ Ατλαουί, συντάσσεται μαζί με τις υπόλοιπες χώρες και υπενθυμίζει την «αντίθεσή της» στη θανατική ποινή. 

Ο 51χρονος Σερζ Ατλαουί, που επίσης έχει καταδικαστεί σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, έχει γλιτώσει «προσωρινά» την εκτέλεση μέχρι να εξεταστεί προσφυγή του. Από τους υπόλοιπους ξένους υπηκόους, μόνο η φιλιππινέζα Μέρι Τζέιν Βελάσκο πήρε χάρη -την ύστατη στιγμή- η οποία και καλείται να καταθέσει σε βάρος πρώην συνεργού της. 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ινδονησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση δύο Αυστραλών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.

«Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία της Ινδονησίας, αλλά οικτίρουμε αυτό που συνέβη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε», τόνισε ο Άμποτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική σχέση ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ινδονησία, όμως υπέστη πλήγμα ως αποτέλεσμα αυτού που συνέβη τις τελευταίες ώρες» πρόσθεσε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

To Παρίσι «υπενθύμισε την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου, οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ της ΔευτέραςΗ Γαλλία δήλωσε «αλληλέγγυα» με τις υπόλοιπες χώρες που διαμαρτυρήθηκαν και υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι γαλλικές αρχές παραμένουν πλήρως κινητοποιημένες υπέρ του Σερζ Ατλαουί, η κατάσταση του οποίου συνεχίζει να είναι πολύ ανησυχητική».

Ο Γάλλος Σερζ Ατλαουί, 51 ετών, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τον κατάλογο των προσώπων που επρόκειτο να τουφεκιστούν λόγω μιας προσφυγής του στην ινδονησιακή δικαιοσύνη που εκκρεμοδικεί.

Όμως η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας επανέλαβε τη Δευτέρα πως σε περίπτωση απόρριψης της διοικητικής προσφυγής του αυτής θα εκτελεστεί, ενώ διεμήνυσε ότι οι αρχές δεν θα περιμένουν «για πολύ».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε σοκ και αγανάκτηση για την εκτέλεση του βραζιλιάνου υπηκόου παρά τις προσωπικές εκκλήσεις που είχε απευθύνει η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ να μην θανατωθεί για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις διμερείς σχέσεις με την Ινδονησία και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει. Είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Τζακάρτα μετά την πρώτη εκτέλεση και έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζει να τον στείλει ξανά στην ασιατική χώρα ή να τον αντικαταστήσει.

«Δοθείσης της έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης στις εκκλήσεις μας, θα πρέπει να εκτιμηθεί αυτό για να αποφασιστεί ποια στάση θα τηρήσουμε έναντι της Ινδονησίας στο εξής» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέρζιου Φράνκα Ντανέζε στους δημοσιογράφους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης