Ινδία: Πάνω από 4.000 θάνατοι για 2η συνεχόμενη ημέρα - 360.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Στην Ινδία το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 4.000 θανάτους ασθενών με την COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 έμειναν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για τέταρτη ημέρα, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας, όπου πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται καθώς τα τεστ είναι ελάχιστα.

Ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα υπάρξει η κορύφωση της πανδημίας, ενώ εντείνεται η ανησυχία για το πόσο εύκολα μεταδίδεται η «διπλή μετάλλαξη», η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εν μέρει ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία και εξαπλώνεται διεθνώς.

Ο Μπραμάρ Μούχερτζι, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σημείωσε πως τα περισσότερα μοντέλα προβλέπουν ότι η κορύφωση θα συμβεί αυτή την εβδομάδα και ότι ενδέχεται να υπάρξουν ενδείξεις της τάσης αυτής.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη σε αγροτικές περιοχές του ομόσπονδου κράτους Ουτάρ Πραντές, του πολυπληθέστερου στην Ινδία (230 εκατ. κάτοικοι).

Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν πλάνα με οικογένειες να κλαίνε τους νεκρούς τους σε αγροτικές κλινικές ή να κατασκηνώνουν για να μείνουν κοντά και να φροντίσουν τους αρρώστους τους.

Πτώματα ξεβράζονται στις όχθες του Γάγγη, που διαπερνά το Ουτάρ Πραντές, και τα αποτεφρωτήρια έχουν κατακλυστεί.

Η έκρηξη των κρουσμάτων συμπίπτει με την επιβράδυνση των εμβολιασμών, παρότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε εξαγγείλει πως θα ήταν διαθέσιμα εμβόλια σε όλους τους ενηλίκους από την 1η Μαΐου.

Δύο ομόσπονδα κράτη, τα Καρνατάκα και Μαχαράστρα, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τον εμβολιασμό των ανθρώπων 18-44 ετών για να δώσουν την έμφαση σε ανθρώπους άνω των 45 που χρειάζονται τη δεύτερη δόση.

Η Ινδία, η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, είναι αντιμέτωπη με έλλειψη λόγω της τεράστιας ζήτησης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19 38,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 2,8% του πληθυσμού (1,35 δισεκ.), κατά τα επίσημα δεδομένα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης