Θεαματική επιχείρηση στην καρδιά του «dark web»: Συνελήφθησαν 150 πειρατές

Μετά από αρκετούς μήνες ερευνών και κυνηγητού παγκόσμιας εμβέλειας που διεξήχθη με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, η Europol πραγματοποίησε μια θεαματική επιχείρηση στην καρδιά του dark web.

Εξειδικευμένοι πράκτορες συνέλαβαν τουλάχιστον 150 άτομα που εμπλέκονταν στην πώληση ή την αγορά δεκάδων χιλιάδων αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε όλες τις πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπό τον συντονισμό της Europol, η επιχείρηση με την ονομασία «Dark HunTOR» οδήγησε στην κατάσχεση περισσότερων από 26,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, 45 όπλων με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και δολοφονιών καθώς και 234 κιλών ναρκωτικών.

Μεταξύ των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν ήταν 150 κιλά αμφεταμίνης, 27 κιλά οπιοειδή και 25.000 χάπια έκσταση.

Μαζί με το αμερικανικό FBI, την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, την Guardia di Finanza στην Ιταλία ή τη γερμανική BKA (Bundeskriminalamt), οι Γάλλοι έχουν προσλάβει τους χωροφύλακες του Κέντρου για την καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος (C3N) και αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Εγκλήματος Πληροφορικής (Oclctic).

Πολλοί από τους συλληφθέντες θεωρούνται «υψηλής σημασίας στόχοι».

Η επιχείρηση «Dark HunTOR» είναι η συνέχεια μιας πρώτης «καθόδου» που έγινε μεταξύ των πειρατών του διαδικτύου και που είχε οδηγήσει, τον περασμένο Ιανουάριο, στην εξάρθρωση του DarkMarket, της μεγαλύτερης μαύρης αγοράς στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιήθηκε για τη διαπραγμάτευση ναρκωτικών, πλαστών χαρτιών ή ακόμα και πλαστών χρημάτων. Η πλατφόρμα είχε εντοπίσει περίπου 2.400 πωλητές και σχεδόν 500.000 χρήστες.

Συνολικά, περίπου 20 διακομιστές, κυρίως με έδρα τη Μολδαβία, είχαν επιτρέψει την πραγματοποίηση περίπου 320.000 συναλλαγών.

«Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως Dark HunTOR, αποτελείται από μια σειρά ξεχωριστών αλλά συμπληρωματικών ενεργειών στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες» επεσήμανε η υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης