Θάνατος Φίλιππου: «Παγώνουν» για 8 ημέρες όλες οι κρατικές υποθέσεις λόγω του πένθους της Ελισάβετ

Οδηγίες για τον τρόπο που θα τηρηθεί το πενθος, εντός και εκτός του Μπάκιγχαμ εξέδωσε η εταιρεία του Βρετανικού Στέμματος College of Arms'

Σύμφωνα με αυτές:

 Όλες οι επίσημες σημαίες, συμπεριλαμβανομένης της Σημαίας της Ένωσης, θα πνέουν μεσίστιες από τώρα έως τις 08:00 το πρωί την επομένη της κηδείας.

Η μόνη εξαίρεση είναι όταν η Βασίλισσα είναι παρούσα σε ένα κτίριο ή στους χώρους του.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του ο Δούκας δεν θα έχει κρατική κηδεία αλλά μία ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο του Windsor) ενώ επίσης κατά επιθυμία του θα ταφεί στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.

Η Βασίλισσα θα εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών, δεν αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νόμοι καθώς δεν θα παρέχεται η βασιλική σφραγίδα στους νόμους του κράτους.

Οι κρατικές υποθέσεις θα σταματήσουν επίσης για οκτώ ημέρες.

Την κηδεία θα ακολουθήσουν 30 ημέρες Βασιλικό Πένθος πριν επιστρέψει η Βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντα της.

Να σημειωθεί ότι επικρατεί μία ανησυχία ως προς το αν θα κλείσουν τα καταστήματα ωστόσο αυτό αλλά και όποια άλλα μέτρα πένθους αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Νταουνιγκ Στριτ.

Η γραμμή διαδοχής στο θρόνο δεν επηρεάζεται, καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ποτέ σε αυτόν, οπότε ο πρώτος στη σειρά του θρόνου παραμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος

Τι οδήγησε στη «δύσκολη» σχέση του Φίλιππου με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, απόγονος του οίκου Γκλύξμπουργκ, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας και ήταν παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Και παρόλο που ο πατέρας του γεννήθηκε επίσης στην Ελλάδα και μιλούσε μόνο ελληνικά, ο ίδιος έζησε ελάχιστα στη χώρα αφού το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια εξαναγκάστηκε σε εξορία εξ αιτίας της συμμετοχής του πρίγκιπα Ανδρέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία παρά τις διαταγές που είχε ο πρίγκιπας Ανδρέας για επίθεση οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο, μια απόφαση που δεν εκτελέσθηκε χάρη στη μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης. 

Η οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου φυγαδεύτηκε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» και μάλιστα με τον ίδιο κρυμμένο μέσα σε ένα καφάσι με πορτοκάλια. Όπως μάλιστα έχει εξηγήσει ο ιστορικός και βασιλικός βιογράφος Ούγκο Βίκερς «ο Φίλιππος δεν αγαπά την Ελλάδα καθώς πέρασε τον πατέρα του από στρατοδικείο και παραλίγο να τον εκτελέσει».

Η πικρία του Φίλιππου για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στον πατέρα του εξηγεί την ευκολία με την οποία παραιτήθηκε των ελληνικών και δανικών βασιλικών του αξιώσεων και απαρνήθηκε το ελληνορθόδοξο θρήσκευμα για να ασπαστεί τελικά το αγγλικανικό δόγμα, προκειμένου να παντρευτεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Αν κρίνουμε πάντως από την πρόσφατη στάση και επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, φαίνεται πως η βασιλική οικογένεια σέβεται τον τόπο γέννησης του εκλιπόντος πια πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης