Η σοσιαλδημοκράτισσα Μπέρμπελ Μπας νέα πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής

Η Μπέρμπελ Μπας, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας  του SPD, αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Bundestag, διαδεχόμενη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Το Εκτελεστικό Συνβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει την 53χρονη Μπέρμπελ Μπας για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής ,μετά από πρόταση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρόλφ Μάτζενιχ.

Η εκλογή του προεδρείου της Bundestag θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτης. Το αξίωμα συνήθως το κατέχει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Μπέρμπελ Μπας  κατάγεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2009 στην εκλογική περιφέρεια του Ντούισμπουργκ.

Σύμφωνα με την SZ, η Μπας ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του SPD.

Ο Πρόεδρος της Bundestag θεωρείται το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στο γερμανικό κράτος και . Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τους βουλευτές, με το σημαντικότερο καθήκον να είναι η καθοδήγηση της συνόδου ολομέλειας. 

Η Μπέρμπελ  Μπας  αναμένεται να είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος της Bundestag , μετά την Ανμαρί Ρένγκερ  (SPD, 1972 - 1976) και τη Ρίτα Σίσμουθ (CDU, 1988- 1998).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης