Η πρώην σκλάβα Χάριετ Τσάπμαν στο νέο 20δόλαρο

Ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη ημέρα προεδρίας έδωσε δείγματα γραφής για τη μεταστροφή της πολιτικής του έναντι αυτής που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Η νεοδιορισμένη κυβέρνηση θα επανεκκινήσει το εμβληματικό σχέδιο έκδοσης χαρτονομίσματος 20 δολαρίων με το πρόσωπο της ακτιβίστριας κατά της δουλείας, Χάριετ Τάμπμαν, ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Είναι σημαντικό τα χαρτονομίσματά μας, τα χρήματά μας (...) να αντικατοπτρίζουν την ιστορία και την ποικιλομορφία της χώρας μας και η εικόνα της Χάριετ Τάμπμαν να κοσμεί το νέο χαρτονόμισμα αξίας των 20 δολαρίων, σαφώς το αντικατοπτρίζει», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι.

Η Χάριετ Τάμπμαν, γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών τον 19ο αιώνα θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα προσωπικότητα που θα εμφανιστεί σε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ.

Η Τάμπμαν (1822-1913) γεννήθηκε σκλάβα, προτού δραπετεύσει και βοήθησε δεκάδες σκλάβους να μεταφερθούν στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά πριν και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, πριν συμμετάσχει στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Ο αγώνας της, μέσα στο μυστικό δίκτυο «υπόγειος σιδηρόδρομος», ήταν το αντικείμενο μιας ταινίας μεγάλου μήκους του 2019.


 
 

Θα αντικαταστήσει στο χαρτονόμισμα τον λαϊκιστή πρόεδρο Άντριου Τζάκσον, (1767-1845), μια πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον οποίο θαύμαζε ο Τραμπ. 

Ο εκρηκτικός στρατηγός Άντριου Τζάκσον, που ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου από το 1829 έως το 1837, έγινε γνωστός για την ιστορική νίκη ενάντια στους Άγγλους στην Νέα Ορλεάνη (νότια) το 1815, αλλά και για το γεγονός ότι διέταξε την μαζική απέλαση ιθαγενών Αμερικανών στην Δύση και την ενδοχώρα, μια μαζική έξοδος που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και ονοματίστηκε «το Μονοπάτι των Δακρύων».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης