Η Λουιζιάνα υποχρεώνει από δημοτικά σχολεία έως Πανεπιστήμια να έχουν τις Δέκα Εντολές σε κάθε αίθουσα

Εντολή σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να έχουν σε εμφανή θέση στις αίθουσές τους αφίσα με τις Δέκα Εντολές έδωσαν οι αρχές της Λουιζιάνα. Είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ, που προχωρεί σε ένα τέτοιο μέτρο.

Η απόφαση, που έχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων υπεγράφη σε νόμο από τον κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι, ο οποίος περιέγραψε τις εντολές ως «τα θεμελιώδη έγγραφα της πολιτείας και της εθνικής κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνει το BBC είναι σχεδόν βέβαιο ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του νόμου, με το επιχείρημα ότι αντιτίθεται στον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, που κατοχυρώνεται στην πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. «Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να αφορά την καθιέρωση μιας θρησκείας ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της», ορίζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Οι…προδιαγραφές των πόστερ

Ο νέος νόμος της πολιτείας προβλέπει ότι η αφίσα θα περιλαμβάνει το ιερό κείμενο με «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά», σε μια αφίσα διαστάσεων 11 ίντσες επί 14 ίντσες (28 εκατοστά επί 35,5 εκατοστά) και ότι οι εντολές θα είναι «η κεντρική εστίαση» της εικόνας.

Θα συνοδεύεται επίσης από ένα «πλαίσιο δήλωσης» τεσσάρων παραγράφων που θα περιγράφει το πώς οι εντολές «αποτελούσαν εξέχον μέρος της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες».

Οι αφίσες πρέπει να εκτίθενται σε όλες τις τάξεις που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση έως το 2025 – χωρίς πάντως να προσφέρεται κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των ίδιων των αφισών.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες του παρελθόντος που καταρρίφθηκαν

Παρόμοιοι νόμοι προτάθηκαν πρόσφατα από άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Γιούτα. Υπήρξαν πολυάριθμες νομικές διαμάχες για την εμφάνιση των Δέκα Εντολών σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, δικαστηρίων και αστυνομικών τμημάτων.

Το 1980, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέρριψε έναν παρόμοιο νόμο του Κεντάκι που απαιτούσε να επιδεικνύεται το έγγραφο σε δημοτικά και γυμνάσια. Με ψήφους 5-4, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απαίτηση να αναρτώνται οι Δέκα Εντολές «δεν είχε κοσμικό νομοθετικό σκοπό» και «είναι ξεκάθαρα θρησκευτική».

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης