«Οι λαοί στην Ευρώπη: Ποιοι είμαστε και πώς ζούμε;» Με αυτόν τον τίτλο, η Eurostat παραθέτει μια εικόνα της ευρωπαϊκής ανθρωπογεωγραφίας και των βιοτικών συνθηκών εντός της ΕΕ.
Η Ευρώπη σταδιακά γερνάει και «λιγοστεύει» πληθυσμιακά, μέσα σε συνθήκες ολοένα μεγαλύτερη μοναξιάς (κυρίως στα βόρεια), με τα διαζύγια να πολλαπλασιάζονται (κυρίως στα βόρεια και ανατολικά), τους γάμους να μειώνονται, και τη σύσταση του πληθυσμού να αλλάζει (λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης).
Το 18,2% των γυναικών στην Ευρώπη ζουν μόνες, ενώ στο 31,7% των ευρωπαϊκών κατοικιών διαμένει μόνο ένα άτομο, με τη μεγαλύτερη «μοναξιά» να τοποθετείται γεωγραφικά σε Σκανδιναβία και Γερμανία. Η μοναξιά συνδέεται φυσικά και με τον πολλαπλασιασμό των διαζυγίων (που έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 150% μετά το 1964), αλλά και με τη μείωση των γάμων (κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1960).
Οι χώρες με τα περισσότερα (σε ποσοστό) διαζύγια, αυτές είναι η Λετονία, η Λιθουανία και η Δανία. Στη Ρίγα, μάλιστα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, το 16,1% των γυναικών τυγχάνουν διαζευγμένες.
Ο πληθυσμός της ΕΕ αγγίζει τα 506,8 εκατ. και αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού πληθυσμού της υφηλίου (από εκεί που πριν από 50 χρόνια αντιστοιχούσε στο 14%).
Οι γεννήσεις στην Ευρώπη, από 7,8 εκατ. που ήταν το 1964, έπεσαν σε 5,1 εκατ. το 2013. Και ενώ οι γεννήσεις μειώνονται, την ίδια ώρα η μέση ηλικία των Ευρωπαίων ανεβαίνει, από τα 36,2 χρόνια που ήταν το 1994 στα 42,2 χρόνια σήμερα.