Η Ευρωβουλή ζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά και ζητούν τον τερματισμό ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης. Ακόμη, ζητούν από τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα.

Να επισημάνουμε πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες ως παράνομο, ενώ χθες Τρίτη 22 Νοεμβρίου, Ελλάδα και Αίγυπτος σε μια κίνηση ματ υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία που θα θωρακίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη συμφωνία καθορίζονται οι περιοχές Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και την κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των παραδειγματικών διμερών σχέσεων τους, στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου. Και δρουν σαν γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών Ευρώπης και Αφρικής. Θέλω να υπογραμμίσω μια σημαντική πτυχή του Μνημονίου.

Βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς του ICAO. Υπογράφοντας αυτό το μνημόνιο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για να μπορούμε να σώζουμε πολύτιμες ζωές. Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, οι οποίοι το κάνουν σε σταθερή βάση. (…)

 

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως η εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη. Ενημέρωσα τον κ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη. Όπως και για την ετοιμότητά μου να επισκεφθώ την Τρίπολη αλλά και την υποδοχή που αντιμετώπισα εκεί. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης. Ενημέρωσαν για την τουρκική προκλητικότητα, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης