Η επόμενη μέρα βρίσκει τη λαβωμένη Τουρκία να θρηνεί στα ερείπια δεκάδων πόλεων

Ενα δράμα χωρίς τέλος, μια τραγωδία που συγκλονίζει όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει το διπλό και τρομακτικά ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου σε μια τεράστια περιοχή, στα νότια της κεντρικής Τουρκίας και στο βόρειο τμήμα της Συρίας -με επίκεντρο την τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ- τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Οι δύο απανωτοί σεισμοί των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές και μετέτρεψαν σε νεκροταφεία δεκάδες πόλεις - από την Ταρσό και τα Αδανα έως το Ντιγιαρμπακίρ και από το Αραπιγκίρ, βόρεια της Μαλάτειας, έως τη Χαζάρ μέσα στη Συρία: είναι μια περιοχή σχεδόν όσο η Ελλάδα!

Οι ειδικοί δεν βιάζονται να μιλήσουν για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, αλλά είναι φανερό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον την ανάγκη της Δύσης για την ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής στην οποία ζει το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας των 85.000.000 κατοίκων, που δίνει το 10% του τουρκικού ΑΕΠ των 820 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, καθώς σήμερα επρόκειτο να σταματήσουν οι έρευνες για τη διάσωση εγκλωβισμένων, στη γειτονική χώρα διογκώνεται ένα κύμα οργής κατά του Τούρκου προέδρου, εξαιτίας της εμπλοκής «φιλικών εργολάβων» στην κατασκευή των πολυώροφων πολυκατοικιών που κατέρρευσαν, λόγω και της «χαλαρής» εφαρμογής των οικοδομικών κανονισμών.

Ηδη αξιωματούχοι μιλούν για αναβολή των προεδρικών εκλογών, με βασικό σενάριο την πραγματοποίησή τους στις 18 Ιουνίου - ωστόσο καμία εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού το καθεστώς Ερντογάν παραμένει αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 33.000, αλλά ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θανάτων, καθώς έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές πάνω από 12.000 κτίρια, ενώ κάποιες εκτιμήσεις μιλούν ακόμα και για 150.000 αγνοούμενους. Την Παρασκευή, οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 80.000!

Οι συνθήκες για όλο αυτό τον πληθυσμό είναι εφιαλτικές, πέραν των άλλων και για τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και κάνουν την καθημερινή διαβίωση εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές, ούτε τα μέσα για να προστατευτούν οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι και με προβλήματα υγείας. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά».

Σωστικά συνεργεία απ’ όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που έστειλαν αποστολή και κάθε είδους βοήθεια, κατέφτασαν στη γειτονική χώρα για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους. Αλλά πέρα από τις συγκινητικές ιστορίες με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάσυρση από τα ερείπια εκατοντάδων ανθρώπων, η μεγάλη πρόκληση είναι πλέον η ανοικοδόμηση αυτών των περιοχών που κατά τους ειδικούς θα πάρει ίσως και μία εικοσαετία

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης