Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει έπαυλη αξίας 20 εκατ. ευρώ στο Μανχάταν

Ταπετσαρία με φτερά παγωνιού. Πλακάκια που λιώνουν το χιόνι. Ένας «εμπορικός ανελκυστήρας με δερμάτινη επένδυση».

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολυτελή χαρακτηριστικά που απλώνονται στους πέντε ορόφους, τα 11 δωμάτια και την εκτεταμένη πίσω αυλή του αποικιακού αρχοντικού του Μανχάταν που η διπλωματική πτέρυγα της ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει για περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόθεση, αναφέρει το έγγραφο, είναι να χρησιμοποιηθεί το πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι του Upper East Side ως έδρα για τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Ενώ τα πολυτελή διπλωματικά ακίνητα είναι συνηθισμένα στη Νέα Υόρκη και στις πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο, το κατάλυμα στο 138 East 65th St. ξεχωρίζει για τα επιδεικτικά διακοσμητικά του.

Η τραπεζαρία έχει ταπετσαρία Ralph Lauren με δερμάτινη επένδυση. Η πίσω αυλή έχει εντοιχισμένη ψησταριά και πέτρινο τζάκι. Και, κατά ειρωνικό τρόπο, η ηλεκτρονική καταχώριση ακινήτων δείχνει ακόμη και ένα μη φιλικό προς την ΕΕ μωβ και καφέ χαλί Union Jack σε ένα δωμάτιο.

Συνολικά, οι ανακαινίσεις διήρκεσαν τρία χρόνια και κόστισαν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η ηλεκτρονική καταχώριση μπορεί να υπερηφανεύεται, «Δεν σκεφτήκαμε κανένα κόστος».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), το διπλωματικό σκέλος της ΕΕ, το ακίνητο υψηλού επιπέδου είναι στην πραγματικότητα value for money και συμβάλλει στην ισοτιμία του μπλοκ με τις διπλωματικές κατοικίες των χωρών του. Και, ειλικρινά, είναι μια καλή επένδυση, υποστηρίζει, και καλύτερη από το να συνεχίζεις να νοικιάζεις.

«Οι συνθήκες της αγοράς ακινήτων της Νέας Υόρκης είναι τέτοιες που μια αγορά είναι οικονομικά πιο ενδιαφέρουσα από την ενοικίαση», λέει το έγγραφο, το οποίο εκτείνεται σε 29 σελίδες.

«Παρά τις υψηλές τιμές, υπάρχει βεβαιότητα ότι το ακίνητο θα αποκτήσει αξία με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που το καθιστά ασφαλή επένδυση».

Η πρόταση έχει σκοπό να πείσει τους ευρωβουλευτές και τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να υπογράψουν την αγορά. Και ανεξάρτητα από το πόσο καλή επένδυση μπορεί να είναι το κτίριο, η υπέρογκη τιμή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει «ανασήκωμα των φρυδιών».

Ένας αξιωματούχος του Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι η τιμή ήταν «υψηλή» και «έθεσε ερωτήματα».

Το θέμα θα έρθει στο προσκήνιο την επόμενη Τρίτη, όταν οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν για την αγορά στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Κοινοβουλίου.

Το κτίριο θα έδινε στην αντιπροσωπεία της ΕΕ «επαρκή κατοικία όσον αφορά την τοποθεσία, την ορατότητα, την εικόνα, την αντιπροσωπευτικότητα, το μέγεθος, τη λειτουργικότητα» και ούτω καθεξής, υποστηρίζει το έγγραφο.

Επί του παρόντος, η αντιπροσωπεία νοικιάζει έναν χώρο γραφείων 1.923 τετραγωνικών μέτρων για 60 υπαλλήλους και μια κατοικία τριών υπνοδωματίων για τον πρεσβευτή της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το έγγραφο. Η ΕΕ διαθέτει επίσης ένα άλλο αρχοντικό στο Upper East Side για τον αναπληρωτή επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ.

«Η κατοικία του αρχηγού της αντιπροσωπείας θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των Πρέσβεων των κρατών μελών», αναφέρει το έγγραφο.

Τα 20 εκατομμύρια ευρώ θα αντικαταστήσουν την τρέχουσα κατοικία και θα κατανεμηθούν σε 20 χρόνια, σημειώνει.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΥΕΔ είπε ότι δεν «σχολίασε έγγραφα που διέρρευσαν». Ωστόσο, πρόσθεσε, «γενικά, όταν πρόκειται για κατοικίες των πρεσβευτών της ΕΕ, η ΕΥΕΔ διενεργεί πάντα ενδελεχή έρευνα και ανάλυση κόστους-οφέλους για νέα ακίνητα — αυτό περιλαμβάνει αξιολόγηση εάν η ενοικίαση ή η αγορά είναι πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμα. ”

Το 2020, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη έλαβε άδεια από την ΕΥΕΔ να νοικιάσει μια νέα κατοικία για τον πρεσβευτή της στον ΟΗΕ μετά τη λήξη της υπάρχουσας μίσθωσης τον Μάιο του 2021.

Το σπίτι που χρησιμοποιεί ο πρεσβευτής «μπορεί να φιλοξενήσει μόνο περίπου 10 επισκέπτες το πολύ» και «δεν υπάρχει οικογενειακό δωμάτιο για την οικογένεια κατά τη διάρκεια επίσημων εκδηλώσεων».

Μετά από «αποτυχημένες προσπάθειες» να βρει ένα νέο μέρος, η αντιπροσωπεία της ΕΕ παρέτεινε τη μίσθωσή της έως τον Μάιο του 2023, αλλά ξεκίνησε επίσης μια «νέα προοπτική αγοράς».

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ εγκαταστάθηκε αργότερα στη βίλα και έστειλε επιστολή στις 26 Μαΐου στο Γραφείο Εξωτερικών Αποστολών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για να ζητήσει εξουσιοδότηση για την αγορά.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ΕΥΕΔ αναμένει ότι η υπογραφή της «Συμφωνίας Πώλησης» θα πραγματοποιηθεί έως τα «τέλη Ιουλίου 2022» και η μεταφορά θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η αγορά παρουσιάζεται ως «ασφαλής επένδυση» σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, σημειώνοντας ότι έχει «καλή μόνωση» χάρη στις ανακαινίσεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης